Dat er verandering moet komen, is een waarheid als een koe. Voor de dieren, onze gezondheid en het klimaat. De wereld schreeuwt erom. Steeds meer mensen eten bewust minder vlees. Zelfs de overheid heeft zich in het Klimaatakkoord verbonden aan een verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten.

Nederlanders halen op dit moment zo’n veertig procent van hun eiwitten uit plantaardig voedsel zoals groenten en peulvruchten. Dit moet volgens het Klimaatakkoord zestig procent worden. Ook moet de totale eiwitconsumptie omlaag. Maar dat gaat alleen lukken als alle voedselverkopers – van supermarkten en cateraars tot bezorgdiensten en horeca – zich bewust gaan richten op minder dier, meer plant.

Wakker Dier wil dat alle voedselverkopers hun dierlijke producten zoals vlees, zuivel en eieren voor een groot deel vervangen door plantaardige alternatieven zoals groenten en peulvruchten. En dat ze hier jaarlijks over rapporteren. Onze doelstelling:

In 2030 verkopen voedselverkopers 15 procent minder eiwitten en is minimaal 60 procent van die eiwitten plantaardig

Sleutelrol voor supermarkten

Als grootste verkoper van dierlijke producten spelen supermarkten een sleutelrol. Zij zijn een kei in het sturen waar klanten mee naar buiten lopen. Momenteel sturen zij op het verkopen van vies veel vlees. Door te blijven stunten met goedkoop vlees in megaverpakkingen, werken zij verandering actief tegen.

Meer informatie over de voordelen van minder vlees

Minder vlees betekent minder dieren. Lees hier over het rotleven dat we hen kunnen besparen.
Lees hier over de gezondheidsvoordelen van minder vlees.
Wil je meer weten over de impact van vlees op het klimaat? Kijk dan hier.
Of lees hier verder over dierlijke en plantaardige eiwitten.