campagne tegen hitteleed

Onze zomers worden steeds warmer en dat is slecht nieuws voor de dieren in de vee-industrie. Want op een hete dag kunnen zij geen kant op. Opgesloten in een wei zonder schaduw, een potdichte schuur of een bloedhete vrachtwagen. Hijgend. Kwijlend. Trillend. Soms tot ze er dood bij neervallen.

Daarom eist Wakker Dier dat de overheid nu ingrijpt met een ambitieus hitteplan voor dieren. Met daarin voorschriften over verkoeling in de stal, handhaving op schaduw in de wei en een transportverbod op hete dagen. We strijden door tot alle dieren bescherming krijgen tegen hitteleed.

Ongekend dierenleed

Elke zomer staan vele duizenden schapen en koeien zonder schaduw in de wei. Maar de meeste dieren kwijnen ongezien weg in afgesloten stallen. Ze leven zo dicht op elkaar, dat hitte in de stal blijft hangen. De temperatuur kan daar behoorlijk van open. En dan is er nog het transport. Niet voor niets is het bij wet verboden om dieren te vervoeren bij buitentemperaturen hoger dan 35 graden. Maar deze grens is veel te hoog en de praktijk laat zien dat hij vaak wordt genegeerd. Elke zomer sterven er dieren door de hitte. Lees hier verder over oververhitting bij verschillende diersoorten.

Zie jij dieren met hitteleed? Lees hier hoe je direct een melding kunt doen

Zomers steeds heter

Volgens het KNMI zal tot 2050 het aantal warme dagen met dertig procent toenemen en het aantal tropische dagen zelfs verdubbelen. Hiermee neemt ook de kans op hitteleed toe. Wij houden deze ontwikkeling goed in de gaten met onze Hittemonitor voor dieren.

Maatregelen nodig

De vee-industrie is onvoldoende voorbereid op de steeds hetere zomers. Bestaande regelgeving en handhaving schieten tekort. Daarom lijden ieder jaar meer dan honderd miljoen dieren onder de gevolgen van oververhitting: in schaduwloze weiden, in potdichte stallen en bloedhete vrachtwagens. Wakker Dier wil dat hier een einde aan komt en pleit voor een ambitieus hitteplan. Met daarin minimaal de volgende voorschriften

Schaduw in de wei: elk dier heeft een schaduwplek en de overheid grijpt direct in wanneer deze ontbreekt.
Verkoeling in de stal: stallen zijn zo ingericht – met koelsystemen of minder dieren – dat de temperatuur niet verder oploopt dan 27 graden.
Transportverbod op hete dagen: boven 27 graden is het vervoeren van dieren verboden, behalve in gekoelde veewagens.

word hittestrijder

Alle dieren hebben recht op schaduw en verkoeling. Wakker Dier eist dat de minister nu ingrijpt. Dat doen we samen met onze hittestrijders. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer druk we kunnen uitoefenen. Doe je mee?