Daarom eist Wakker Dier dat de overheid nu ingrijpt met een ambitieus hitteplan voor dieren. Met daarin voorschriften over verkoeling in de stal, handhaving op schaduw in de wei en een transportverbod op hete dagen. We strijden door tot alle dieren bescherming krijgen tegen hitteleed.

Beeld: jonge koeien in de brandende zon

Doe een melding van hitteleed

Zie je dieren met hitteleed? Lees hier hoe je direct een melding kunt doen.

Ongekend dierenleed

Elke zomer staan vele duizenden schapen en koeien zonder schaduw in de wei. Maar de meeste dieren kwijnen ongezien weg in volle, afgesloten stallen. Ze leven zo dicht op elkaar, dat hitte in de stal blijft hangen. De temperatuur loopt daar behoorlijk van op. En dan is er nog het transport. Niet voor niets is het bij wet verboden om dieren te vervoeren bij buitentemperaturen hoger dan 35 graden. Maar de praktijk laat zien dat deze grens te hoog is en dat er elke zomer duizenden dieren sterven door de hitte. Lees hier verder over oververhitting bij verschillende diersoorten.

Zomers steeds heter

Volgens het KNMI zal tot 2050 het aantal warme dagen met dertig procent toenemen en het aantal tropische dagen zelfs verdubbelen. Hiermee neemt ook de kans op hitteleed toe. Wij houden deze ontwikkeling goed in de gaten met onze Hittemonitor voor dieren.

Maatregelen nodig

Over extreem weer is de wet helder: dieren moeten er tegen beschermd worden. Maar de Nederlandse vee-industrie is hierop nog onvoldoende ingericht. Ook de bestaande regelgeving en handhaving schieten tekort. Daarom lijden ieder jaar meer dan honderd miljoen dieren onder de gevolgen van oververhitting: in schaduwloze weiden, in potdichte stallen en bloedhete vrachtwagens. Wakker Dier wil dat hier een einde aan komt en pleit voor een ambitieus hitteplan. Met daarin minimaal de volgende voorschriften.

Schaduw in de wei: elk dier heeft een schaduwplek en de overheid grijpt direct in wanneer deze ontbreekt.

Verkoeling in de stal: stallen zijn zo ingericht – met koelsystemen of minder dieren – dat de temperatuur niet verder oploopt dan 27 graden.

Transportverbod op hete dagen: boven 27 graden is het vervoeren van dieren verboden, behalve in gekoelde veewagens.