Sluit je aan

Meld je aan voor onze e-mails, zodat we je op de hoogte houden van wat jij kunt doen voor de dieren in de vee-industrie. We sturen je maximaal 1 tot 2 mails per maand.

Campagne Wakker Dier: stop de plofkip

Wakker Dier wil dat alle restaurantketens en A-merken geen plofkippen meer verwerken in hun producten. Ook de supermarkten moeten stoppen met de verkoop van plofkip. Ze moeten vervangen worden door kippen met minimaal één ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Deze kippen zijn gezonder, hebben meer ruimte en groeien langzamer. Ook hebben ze frisse lucht en een overdekte uitloop naar buiten.

Het leed dat plofkip heet

Plofkippen lijden het meest in de vijfde en zesde week van hun leven. In de dichte stal heeft elke kip minder ruimte dan één A4. Ze kunnen vaak moeilijk lopen en staan krampachtig met gespreide poten te zoeken naar evenwicht. De dieren staan hun leven lang in hun eigen poep. Door de combinatie van een vochtige, zure vloer en te weinig beweging, ontstaan aan hun voetzolen pijnlijke zweren. Hun normale scharrelgedrag is onmogelijk geworden.

Al veel succes geboekt

Om het leed van miljoenen vleeskuikens te bestrijden, voert Wakker Dier sinds 2012 campagne tegen de plofkip. Bedrijven die plofkip gebruiken of verkopen spreken we publiekelijk aan. Aanbieders die omschakelen, zetten we in het zonnetje. Veel A-merken, cateraars en ziekenhuizen hebben toegezegd te stoppen met plofkip, zoals Unilever, Struik en alle merken babyvoeding.

2016: alle grote supermarkten zijn plofkipvrij

Begin 2016 is er een doorbraak in supermarktenland. De twee grootste supermarkten stappen begin 2016 van de plofkip af, en veel anderen volgen later dat jaar. Zij kiezen helaas nog niet voor kip met één Beter Leven-ster, maar voor een goedkopere kip die qua welzijn tussen de plofkip en kip met een ster in zit.

De tekst loopt door onder de video

Meer video’s uit onze plofkipcampagne

 • KFC heet vanaf nu KFP

  KFC heet vanaf nu KFP

 • Red de plofkip van McDonald's!

  Red de plofkip van McDonald's!

 • KFC 100% echte plofkip!

  KFC 100% echte plofkip!

 • Stop de plofkip bij McDonald's

  Stop de plofkip bij McDonald's

Wakker Dier gaat door!

Bedrijven die nog volop plofkip verkopen of verwerken zijn onder meer McDonald’s, KFC, Burger King, Mora, Iglo, Beckers, Van Dobben en Kwekkeboom. Al deze bedrijven kunnen hun borst nat maken, want Wakker Dier gaat door met deze campagne. Net zo lang totdat alle kippen een beter leven hebben.

Meer informatie over plofkippen

 • Plofkip, kip met een keurmerk… Hier leggen we de verschillen uit.
 • Lees meer over het leven en leed van de plofkip op de pagina over vleeskuikens.
 • Bekijk onze actie tegen plofkip bij KFC.
 • Lees alles over onze actie tegen plofkip bij McDonald’s.
 • Bekijk welke bedrijven al plofkipvrij zijn en welke niet.
 • Wil je weten of jouw supermarkt nog plofkip verkoopt? Kijk dan hier.
 • Wetenschappelijke rapporten die aantonen dat het welzijn van plofkippen onder de maat is: EFSA 2010, WUR 2011.