campagne voor de melkkoe

Het leven van de gemiddelde melkkoe is slopend. Ze wordt tot het uiterste gedreven om meer en meer melk te geven. En dat onder vaak slechte leefomstandigheden. Haar weerstand neemt af en infecties liggen op loer. Het gevolg: veel koeien worden ziek. Zo is één op de vijf melkkoeien kreupel. Elke stap die ze zet, doet pijn.

sloopmelk in de supermarkt

Een melkkoe kan van nature wel twintig jaar oud worden, maar gemiddeld gaat ze al rond haar zesde naar de slacht. Dan is ze op, gesloopt. Omdat ze extreem veel melk moet geven, vaak onder slechte omstandigheden. Nieuwsgierig naar onze campagne tegen sloopmelk in de supermarkt?

Kreupel door slechte leefomstandigheden

Veel mensen denken bij koeien aan een mooie groene weide, maar een melkkoe brengt het grootste deel van haar leven door op stal. Daar staat ze vaak op een harde, gladde vloer, in haar eigen poep. Dat is een gevaarlijke combinatie. Op zo’n vloer krijgt een koe sneller wondjes aan haar poten, die in een vieze stal eerder gaan ontsteken. En in stallen met te weinig goede ligplekken moet ze vaker blijven staan, wat de kans op ontstoken klauwen vergroot. Geen wonder dat zo veel koeien kreupel lopen. Lees hier verder over het leven van een melkkoe.

Ziek door hoge melkproductie

De gemiddelde melkkoe geeft nu meer dan 9.000 liter melk per jaar – meer dan ooit tevoren. Dat kost haar bakken energie. Soms zelfs zo veel, dat het ten koste gaat van haar weerstand. Met allerlei ziektes als gevolg, zoals kreupelheid, vruchtbaarheidsproblemen en slepende melkziekte.

Hoe kan ik de melkkoe helpen?

Word jij ook boos als je leest over het lijden van de melkkoe? Meld je dan nu aan als Koeienluider en luid samen met ons de noodklok.

  • 1,6 miljoen

    melkkoeien in Nederland

  • 25%

    van de koeien komt nooit buiten

  • 3.720 strijders

    komen al in actie voor de melkkoe

Betere wettelijke bescherming

Als je in Nederland kippen, varkens, eenden of konijnen wilt houden, dan schrijft de wet voor hoe je dat mag doen. Klinkt logisch. En dat zal dan ook wel zo zijn voor koeien, toch? Nee dus. De wet zegt dus ook helemaal niks over te volle stallen, harde vloeren of een leven lang binnen staan. Zelfs een zachte ligplek is niet verplicht. Daarom strijden wij voor betere wettelijke bescherming voor de melkkoe.

De koe verdient beter

Ben jij ook opgegroeid met het romantische plaatje van blije koeien in de wei? Je bent niet de enige. Als je dit leest, ben je zelf waarschijnlijk al wakker. Goed bezig! Nu de rest van Nederland nog. Want het leven van melkkoeien gaat niet veranderen zolang mensen nog massaal geloven in de mooie praatjes en plaatjes van de zuivelindustrie. Daarom blijven we stalgeheimen onthullen. Net zo lang totdat iedereen weet dat sloopmelk uit de schappen moet.

Het ene glas melk is het andere niet

Vind jij het net als wij belangrijk dat koeien buiten komen, dat de omstandigheden in de stal goed zijn en dat de melkproductie niet op de spits wordt gedreven? Vermijd dan in de supermarkt alle sloopmelk en kies voor één van deze keurmerken: Beter Leven, Nederlands biologisch, Demeter of Zuiver Zuivel. Of voor plantaardig natuurlijk. Wil je meer weten over de verschillende soorten melk? Lees hier verder.

Geen sloopmelk meer in de supermarkt

Wat niet in de winkel ligt, kunnen mensen ook niet kopen. Daarom vragen wij supermarkten en A-merken om te stoppen met sloopmelk. We willen dat al hun melk minstens voldoet aan één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming of komt van Nederlandse biologische boeren. Je kunt erop vertrouwen dat wij de grote spelers weer op hun verantwoordelijkheid zullen aanspreken: op radio en televisie, via buitenreclame en social media. Kunnen wij weer rekenen op jouw steun?

help de dieren in de vee-industrie

Dieren zoals melkkoeien hebben een vreselijk leven in de vee-industrie. Help jij mee hier een einde aan te maken?