de Mooiste Modderpoel van 2022

verkoeling voor varkens

Op warme zomerdagen moet je goed afkoelen. Varkens nemen dan het liefst een duik in een fijne modderpoel. Wakker Dier zet boeren in het zonnetje die varkens die mogelijkheid bieden. Elke zomer organiseren we dan ook de Mooiste Modderpoel verkiezing. In 2022 nomineerden we de modderpoelen van de familie Baijens in Hoogeloon en John Reimert in Heino. John Reimert kwam als winnaar uit de bus. Bijna 5000 stemmers kozen in meerderheid voor de poel van John met schaduwbomen en schuurpalen.

De twee genomineerden van 2022

De modderpoel van de familie Baijens in Hoogeloon
De Beukentuin is een biologische varkensboerderij in Hoogeloon, Noord-Brabant. De familie Baijens runt er een modern biologisch bedrijf met zeugen, biggen, vleesvarkens en akkerland. In 2013 werden ze al eens tweede. Hun grote modderpoel grenst bij hen direct aan de stallen. Zeugen die zin in een bad hebben plonzen vanuit de stal zo in het verkoelende water. En er is plek voor iedereen.

De modderpoel van John Reimert in Heino
John Reimers werd in 2016 nipt tweede. Op zijn boerderij in Heino, Overijssel zijn ze in 2012 overgestapt naar biologisch. Deze mooi aangelegde modderpoel biedt genoeg ruimte voor de zeugen. Bovendien hebben ze grote boomstammen waar ze tegen aan kunnen schuren om zich van jeuk en aangekoekte modder te ontdoen. Ook zijn er veel schaduwplekken. Als de modderpoel leeg begint te lopen, vult John de poel bij. Zo kunnen de moedervarkens altijd genieten van een verkoelend bad.