Lokkip

Bijna iedere supermarkt hanteert andere welzijnseisen en gebruikt een andere naam om de nieuwe kip aan te duiden. De verschillen worden uitgelegd in onderstaande tabel. De welzijnseisen lopen erg uiteen. De meeste supermarkten geven hun kip maar een klein beetje extra ruimte. Ze komen vooralsnog nooit buiten, en leven soms zelfs zonder daglicht.

Daarnaast gebruiken veel supermarkten de kip ook nog eens om klanten te lokken. Zo is het aantal aanbiedingen met keurmerkloze kip de afgelopen jaren fors toegenomen. Wakker Dier noemt deze kip daarom de lokkip. Om de kip te beschermen tegen de lokzucht van supermarkten, moet uiteindelijk alle kip in de supermarkt minimaal voldoen aan één Beter Leven-ster. Daarvoor spreken wij met regelmaat de supermarkten aan waarvan wij geloven dat ze verbeteringen in de markt vertragen.

Tot nu toe hebben alleen Jumbo, Plus, Lidl en Aldi nadrukkelijk aangeven de stap naar één Beter Leven-ster na te streven, al hebben ze hiervoor nog geen einddatum gegeven.

De verschillen tussen supers

Het welzijn van die andere kip verschilt per supermarkt. Alle kippen krijgen een gezonder dag/nachtritme en meer afleidingsmateriaal zoals strobalen en graan. Er zijn echter ook veel verschillen, namelijk in het ras en de daarbij horende groeisnelheid, de hoeveelheid leefruimte en of de kippen daglicht krijgen.

De meeste supermarkten kiezen voor een kip die maximaal 50 gram per dag groeit. Ter vergelijking, de plofkip groeit meer dan 60 gram per dag. Het is goed voor de gezondheid van kippen als ze minder snel groeien. Enkele supermarkten, zoals bijvoorbeeld Jumbo, kiezen daarom voor een kip die een nog gezonder groeitempo heeft.

De supermarkten geven allemaal hun kippen meer ruimte dan de plofkip. De meeste geven 10 procent meer ruimte. Maar dat is nog veel te weinig voor de kippen. Daarom geven enkele supermarkten de kippen meer ruimte. Jumbo geeft zijn kip bijvoorbeeld 30 procent meer ruimte.

In de kippenhouderij is het gebruikelijk om de hoeveelheid ruimte die een kip krijgt te bepalen aan de hand van het aantal kilo’s kip per vierkante meter. Er wordt dus niet gesproken van 20 kippen, maar van 42 kilo per vierkante meter. Om deze abstracte cijfers over ruimte voor de kip meer inzichtelijk te maken vertalen wij in de onderstaande tabel het aantal kilo naar het aantal dieren.

In de onderstaande tabel staan de verschillen tussen de normen van supermarktenketens.

 

Beeld: tabel geeft de leefomstandigheden van kip per supermarkt weer