De verschillen tussen supers

De meeste kip die momenteel langs de kassa gaat, heeft nog geen keurmerk. Bijna iedere supermarkt hanteert andere welzijnseisen en gebruikt een andere naam voor deze keurmerkloze kip. De verschillen worden uitgelegd in onderstaande tabel. De welzijnseisen lopen erg uiteen. De meeste supermarkten geven hun kip veel te weinig ruimte. Ze komen nooit buiten, en leven soms zelfs zonder daglicht.

Wanneer de kip één Beter Leven-ster heeft, is de groeisnelheid lager. Het is goed voor de gezondheid van kippen als ze minder snel groeien. Ook krijgt de kip meer ruimte en een overdekte buitenuitloop. Alle supermarkten gaan in 2023 al hun verse huismerkkip ten minste één Beter Leven-ster geven.

In de onderstaande tabel staan de verschillen tussen de normen van supermarktenketens. In de kippenhouderij is het gebruikelijk om de hoeveelheid ruimte die een kip krijgt te bepalen aan de hand van het aantal kilo’s kip per vierkante meter. Er wordt dus niet gesproken van 20 kippen, maar van 42 kilo per vierkante meter. Om deze abstracte cijfers over ruimte voor de kip meer inzichtelijk te maken vertalen wij in de onderstaande tabel het aantal kilo naar het aantal dieren.

210818 tabel plofkip website