Alleen Boon’s Markt en MCD stoppen kerstkonijn nog in kooi

Boon’s Markt en MCD zijn de enige supermarkten die met kerst nog kooikonijnen verkopen. Deze konijnen leven met 14 tot 17 dieren per vierkante meter in gesloten kooien. 12 procent van de jonge konijnen sterft nog voordat ze bij de moeder worden weggehaald. Wakker Dier wil dat de supermarkten stoppen met de verkoop van kooikonijn.

Diervriendelijker

Alle andere supermarkten die konijnenvlees verkopen, zijn inmiddels overgestapt op diervriendelijker konijnenvlees. Zo verkoopt Albert Heijn konijnenvlees met 1 ster van het Beter Leven keurmerk. Bij 1 Beter Leven ster leven onder andere de moederkonijnen niet meer individueel in een kooi, maar in een groep.

De overige supermarkten die nog konijnenvlees verkopen, maken gebruik van het ‘parksysteem’. De dieren hebben hier grotere, open hokken, waarin de konijnen met 13 dieren per vierkante meter leven. De moederkonijnen leven in het parksysteem nog wel individueel in kooien.

Stoppen

Er zijn acht supermarkten die helemaal geen konijnenvleesproducten verkopen. Op aandringen van Wakker Dier stoppen steeds meer supermarkten met de verkoop van konijnenvleesproducten, omdat het beschikbare konijnenvlees te dieronvriendelijk wordt geproduceerd. In 2015 bracht Wakker Dier een rapport uit over het leed in de konijnensector.