Nederland loopt achter met welzijn moedervarkens

beeld varken

Moedervarkens met biggetjes worden in Nederland nog altijd opgesloten in kraamkooien. Uit onderzoek van Wakker Dier blijkt dat kraamkooien in andere Europese landen juist uit de gratie raken. “In Nederland kunnen een miljoen varkens door kraamkooien amper bewegen. In andere Europese landen kan het zonder,” zegt Anne Hilhorst, campagneleider van Wakker Dier. De dierenwelzijnsorganisatie bepleit een einde van kraamkooien.

In Zweden, Zwitserland en Noorwegen zijn kraamkooien voor moedervarkens al verboden en Oostenrijk volgt in 2033. In Engeland hoeft naar schatting veertig procent van de moedervarkens niet meer de kraamkooi in. In Denemarken staat in 2020 ten minste tien procent van de moedervarkens niet meer in kraamkooien en Duitsland werkt aan een gedeeltelijk verbod. In Finland, België en Tsjechië zijn meerdere grote bedrijven overgestapt op zogenoemde vrijloopkraamhokken.

Natuurlijk gedrag


“Vrijloopkraamhokken zijn een goed alternatief”, zegt Hilhorst. Daarin hebben de varkens de ruimte om zich te bewegen en voor hun biggen te zorgen. Een varken dat bijna gaat werpen, kan daar bijvoorbeeld met stro een nest voor haar biggetjes bouwen. Dat gaat niet als ze vast staat in een kraamkooi, waardoor ze vaak gestrest de bevalling in gaat. Ook leveren de harde vloer en het kooistaal de varkens verwondingen en ontstekingen op. En de varkens worden tegen hun natuur in gedwongen hun nest en ligplek met hun eigen ontlasting te bevuilen, waardoor blaasontstekingen vaker voorkomen.

Biggensterfte


Een belangrijk argument voor varkenshouders om kraamkooien te gebruiken is het tegengaan van biggensterfte. Een moedervarken dat vaststaat in een kooi, gaat minder snel op haar biggen liggen. Toch is de biggensterfte in de landen met vrijloopkraamkooien bijna nooit hoger. Alleen in Zweden gaan meer biggen dood dan in Nederland. In Zwitserland, Noorwegen en Engeland ligt het percentage biggensterfte onder dat van Nederland. “Het tegengaan van biggensterfte mag wat ons betreft dus geen argument meer zijn om kraamkooien te gebruiken,” aldus Hilhorst.

Einde aan kooien


Wakker Dier wil een verbod op kraamkooien. Daarom ondersteunt zij het Europese burgerinitiatief tegen het houden van dieren in kooien, geïnitieerd door Compassion in World Farming. Het burgerinitiatief is al meer dan 1,1 miljoen keer ondertekend en wordt ondersteunt door meer dan 130 Europese dierenwelzijnsorganisaties.