Nederlandse slachthuizen decor misstanden

varken stal industrie

Nog altijd zijn de Nederlandse slachthuizen het decor van ernstige misstanden. Dit blijkt uit inspectieverslagen van de NVWA, opgevraagd door Varkens in Nood. Inspecteurs zagen onder andere dat dieren levend werden gekookt. Er is weinig veranderd sinds het schandaal van anderhalf jaar geleden. Toen riepen ruim 55.000 mensen middels onze petitie de politiek op om een einde te maken aan de misstanden. “Ongelofelijk dat dit nog steeds gebeurt. Slecht slachten is gewoon sluiten!” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Met de petitie #SlechtSlachtenIsSluiten haalde Wakker Dier in juni 2018 in korte tijd ruim 55 duizend handtekeningen op. Deze handtekeningen zijn aangeboden aan een delegatie van Kamerleden: Groen Links, PvdA, PvdD, SP, VVD en D66 namen de petitie in ontvangst, beloofden beterschap en toonden zich eensgezind: aanpakken die horrorpraktijken in foute slachthuizen.

Uiterst wreed

Sindsdien is er niets veranderd, blijkt uit de rapporten die Varkens in Nood heeft opgevraagd bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Integendeel. Nog steeds komen er ernstige misstanden voor waarbij dieren op uiterst wrede wijze ernstig mishandeld en zelfs levend gekookt worden: varkens verdrinken dan gillend en hevig trappelend in een gloeiend heet waterbad. De inspecteurs van de NVWA zagen het in anderhalf jaar tijd zes keer voor hun eigen ogen gebeuren.

Ernstig leed

De dagelijkse praktijk en het gebrek aan controle in slachterijen kan leiden tot ernstig leed bij de dieren. De lijst met misstanden is pijnlijk en lang. Zo rapporteerde een inspecteur een wachtruimte in een slachterij waar varkens te lang in verbleven. De hokken waren zo vies van de poep en plas dat de vloer spiegelglad werd. Meerdere varkens gleden uit en scheurden hierdoor de spieren aan de binnenkant van hun benen. De dieren schreeuwden het uit van de pijn. Bij één dier was de spier tot aan de bilnaad gescheurd. Andere misstanden zijn onder meer:

  • Botbreuken en ernstige ontstekingen bij illegaal vervoerde dieren
  • Dieren met ernstige, open wonden die niet kunnen lopen
  • Varkens die levend in de kadaverbak belanden
  • Slachthuis-medewerkers die niet of te laat ingrijpen bij incidenten.

Meer toezicht

“De maat is nu echt meer dan vol,” zegt Anne Hilhorst. De waardeloos gebleken politieke beloftes moeten eindelijk worden omgezet in daden. Er moet meer geld naar de NVWA zodat zij beter toezicht kunnen houden. “Een slachthuis dat vervolgens alsnog in de fout gaat, moet onmiddellijk worden gesloten,” aldus Hilhorst.