Wakker Dier roept minister opnieuw op tot actie

Beeld: schapen zoeken schaduw

In een brandbrief roept Wakker Dier minister Schouten (LNV) opnieuw op om hittestress tegen te gaan. In september overhandigde Wakker Dier haar bijna 80 duizend handtekeningen en een actieplan tegen hittestress bij dieren. “De minister zal nu tot actie over moeten gaan om te voorkomen dat de dieren volgende zomer wéér wegkwijnen,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Er is de afgelopen tijd in de Kamer veel over hittestress gesproken. Hier is voor de dieren bijna niets uitgekomen. De minister heeft verscheidene mogelijkheden om de dieren tegen hittestress te beschermen, maar geeft aan dit niet te willen doen. Zo weigert ze de handhaving te verbeteren bij dieren die zonder schaduw in de wei staan.

Ook voor de dieren die in afgesloten stallen leven wil de minister geen maatregelen nemen. Minister Schouten stelt dat de sector daar al voldoende maatregelen neemt. Hilhorst: “De minister kan dit helemaal niet constateren, want de autoriteiten voeren daar tijdens hete perioden geen inspecties uit.”

De zomers worden heter

Volgens het KNMI zal tot 2050 het aantal warme dagen met dertig procent toenemen en het aantal tropische dagen zelfs verdubbelen. Volgend jaar zullen de dieren ongetwijfeld weer te lijden hebben onder de hitte. Daarom blijven we strijden en actievoeren om een einde te maken aan dit dierenleed. Totdat er in Den Haag eindelijk iets gebeurt.