Alleen Boni geeft kip geen beter leven

Beeld: Stal vol plofkippen

Boni is de enige en laatste supermarkt die nog geen toezegging heeft gedaan om zijn kip van een Beter Leven keurmerk te voorzien. Boni blijft over nu DekaMarkt, Hoogvliet en Spar wel een toezegging doen. “Alle supers geven de kippen een beter leven, behalve Boni. Als ze het allemaal kunnen, is er geen reden voor Boni om nog achter te blijven,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

DekaMarkt, Hoogvliet en Spar zeggen nu toe dat al hun verse kippenvlees voor het einde van 2023 ten minste één ster draagt. Daarmee sluiten zij aan bij veertien andere supermarkten, waaronder Albert Heijn en Jumbo. “Prachtig dat al deze supermarkten meedoen. Dit maakt echt het verschil voor miljoenen kippen,” zegt Hilhorst.

Beter Leven

Vleeskuikens met één Beter Leven-ster krijgen meer ruimte en daglicht in de stal. Daarnaast kunnen de dieren naar buiten in een overdekte uitloop, met frisse lucht en ruimte om te scharrelen. Ze groeien bovendien langzamer, in een gezonder tempo. Het Beter Leven keurmerk is een onafhankelijk keurmerk van de Dierenbescherming.

Boni de lonely

Boni zorgt erg slecht voor zijn kippen, ook voor de kippen die Boni-eieren leggen. Want ook wat eieren betreft is Boni de enige die een stap achterloopt. Eerder dit jaar berichtte Wakker Dier dat alleen Boni zijn huismerkeieren geen Beter Leven ster geeft. Hilhorst: “Voor verantwoorde kipproducten kun je beter naar de concurrent.”