Beter Leven keurmerk voor zuivel goed nieuws voor melkkoeien

beeld melkkoeien op stal

Het nieuwe Beter Leven keurmerk (BLk) voor zuivel is goed nieuws voor de melkkoeien. Wakker Dier is vooral blij met de extra ruimte die melkkoeien krijgen, inclusief een ligplaats voor elke koe. Ook de kalfjes zijn beter af, die blijven twee keer zo lang op de boerderij waar ze geboren worden.

Aan koeienstallen worden geen wettelijke eisen gesteld over de ruimte die koeien moeten hebben. Bij het nieuwe Beter Leven keurmerk zijn daar wel regels voor. “De koeien hebben daardoor meer ruimte, voor elke koe een ligplaats en ze mogen de wei in. Zo worden belangrijke knelpunten aangepakt”, zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Rundvlees

Naast zuivel met een Beter Leven- ster, komt er nu ook rundvlees met een ster. Tot nu toe was er alleen rundvlees op de markt met twee of drie sterren. Hilhorst: “Er komt nu dus ook een alternatief voor gangbaar rundvlees bij. Wij hopen dan dus ook dat veel melkveebedrijven over gaan op BLk-zuivel.”

Klimaat en natuur

Het nieuwe keurmerk voor zuivel is maandag gepresenteerd door de Dierenbescherming, Natuur & Milieu en de Vogelbescherming. Naast eisen voor het welzijn van de koeien, zijn ook criteria op het gebied van klimaat en natuur meegenomen.