Broodbeleg van Lidl wordt plofkipvrij

Alle vleeswaren van supermarktketen Lidl zijn vanaf 1 januari 2019 plofkipvrij. Dat zegt de keten toe aan Wakker Dier. Lidl vervangt de plofkip door de tussenkip, een kip met een iets beter welzijn. Wakker Dier is blij met de toezegging: “Plofkip is onacceptabel, ook op de boterham. Gelukkig stopt Lidl hier binnenkort mee,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Recent bleek uit een steekproef van Wakker Dier dat Lidl op dit moment uitsluitend plofkipvleeswaren in het schap heeft liggen. Daarop meldde Lidl dat ze in januari met de verkoop hiervan gaat stoppen. De supermarktketen blijft voorlopig nog wel snacks met plofkip aanbieden. Alle verse kip is al sinds de zomer van 2017 plofkipvrij.

De kip van Lidl

De tussenkip van Lidl is te herkennen aan het label met daarop “dit product is afkomstig van een kip met betere leefomstandigheden”. Deze kip groeit maximaal vijftig gram per dag (plofkip zestig gram), krijgt daglicht, afleidingsmateriaal en tien procent meer ruimte dan plofkip. Deze maatregelen zijn te laag om te voldoen aan de welzijnseisen van één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming.

De derde supermarkt

Lidl is de derde supermarktketen die haar vleeswaren plofkipvrij maakt. Marktleider Albert Heijn en Jumbo zetten de kipvleeswaren van hun huismerk in 2016 al om naar tussenkip. Bij de andere supers bestaat het merendeel van de kipvleeswaren nog uit plofkip.