Campina Grasboter grootste Stalmelk Stiekemerd van 2023

Met ruim 66 procent van de bijna 18 duizend stemmen is Campina Grasboter uitgeroepen tot Stalmelk Stiekemerd van 2023. Anne Hilhorst: “Bij grasboter denk je aan koeien die lekker in de wei grazen. Maar in deze boter zit melk van koeien die hun leven lang binnen staan, vaak in krappe, vieze stallen. Campina moet zich schamen.”

Met de Stalmelk Stiekemerd verkiezing vraagt Wakker Dier aandacht voor de circa vierhonderdduizend koeien in Nederland die nooit buiten komen. Hun melk draagt geen keurmerk en komt terecht in goedkope gemengde melkstromen, die hierdoor voor gemiddeld een kwart bestaan uit stalmelk. Alle genomineerde A-merken verwerken deze stromen in hun producten.

Campina Grasboter

Van de 17.860 mensen die meededen aan de verkiezing stemden bijna twaalfduizend op Campina Grasboter. Deze boter is volgens de verpakking “bereid met melk van koeien die van lente- en zomergras eten.” Maar dat eet een deel van de koeien terwijl ze gedwongen binnen staan. Des te pijnlijker omdat Campina trots op hun website vermeldt dat dierenwelzijn hoog in hun vaandel staat en er op de site vrijwel alleen foto’s te vinden zijn van koeien staan die buiten grazen.

De genomineerden

Op de tweede plaats eindigde ERU Goudkuipje met 14,9 procent van de stemmen. Goudkuipje kost twee keer zo veel als huismerk-smeerkaas en gebruikt toch goedkope stalmelk in hun product. De overige genomineerden waren Kapitein ‘Echte Boter’ – met grazende koeien op de verpakking, en Vergeer Gouda Jong Belegen – ‘wij maken gewone kaas weer bijzonder’. Hilhorst: “Je wordt bijna cynisch van de verpakkingen, en slogans van deze producten, als je weet dat er melk in zit van koeien die nooit een stap buiten zetten.”

Het belang van weidegang

Een kwart van onze Nederlandse melkkoeien leeft gedwongen dag en nacht in stallen. Terwijl buiten grazen belangrijk natuurlijk gedrag is én het gezond is voor koeien. De meeste stallen in Nederland hebben harde, betonnen vloeren. De zachte weide is minder belastend voor hun voeten. Ook kunnen koeien in de wei veel comfortabeler liggen. Dat helpt allebei tegen kreupelheid – een groot en vaak pijnlijk welzijnsprobleem waar ongeveer één op de vijf melkkoeien in Nederland aan lijdt.

 De verkiezing

Sinds 2022 voert Wakker Dier campagne voor de melkkoe. De organisatie wil onder andere dat alle koeien de wei in mogen. Met de verkiezing wil Wakker Dier de consument voorlichten én A-merken motiveren om hun gedrag te verbeteren. Hilhorst: “Stalmelk past niet in een dierwaardige veehouderij. A-merken moeten hun verantwoordelijkheid nemen en hun melkkoeien zo snel mogelijk de wei in doen.”