Cursus Koekeloeren voor bezoekers Campina Boerderij Dagen

Wakker Dier nodigt met een radiospot vanaf vandaag bezoekers van de Campina Boerderij Dagen (19 en 29 mei) uit om vooraf de cursus ‘Koekeloeren’ te doen. Hierin leer je bijvoorbeeld waaraan je een magere kan herkennen en dat haar risico op kreupelheid groter is. Daan de Wit: “Als je weet waar je op moet letten, zie je welke koeien het zwaar te verduren hebben.”

In de cursus Koekeloeren staan drie zichtbare signalen van koeienleed centraal: te grote uiers, magere koeien en koeien met aangekoekte viezigheid. De cursus legt uit hoe die het gevolg kunnen zijn van hoge melkproductie, uitputting en slechte hygiëne in stallen, die kunnen zorgen voor ziektes, ongemak en pijn.

Grote uier

Een melkkoe is gefokt op hoge melkproductie en kan daardoor een ongezond grote uier ontwikkelen die tot welzijnsproblemen leidt. Een grote, laaghangende uier zit in de weg. Bij het lopen en bij het liggen in vaak krappe ligboxen. Ook kan een te grote uier kreupelheid veroorzaken, en loopt een koe meer risico op wondjes en een pijnlijke uierontsteking.

Viezigheid in de stal

Bij koeien kun je aan de viezigheid op hun lijf de hygiëne in de stal afmeten. Hoe viezer de koe, hoe slechter meestal de hygiëne. Aan de plek waar de viezigheid zich bevindt, kun je meestal zien of het om vuile ligplekken of looppaden gaat. Of allebei. Hoe slechter de hygiëne in de stal hoe groter de kans op ontstekingen, waaronder klauwproblemen. Meer dan 50 procent van de melkkoeien in Nederland heeft hier jaarlijks last van. Het is één van de belangrijkste oorzaken voor de vroegtijdige afvoer van de dieren.

Mager

Een hoge melkproductie kan leiden tot uitputting waardoor een koe vermagert. Haar weerstand neemt dan meestal af en haar risico op ziektes en kreupelheid wordt groter. Daan de Wit: ”We zijn zo gewend aan koeien die vel over been zijn of met joekels van uiers dat we ons niet realiseren dat we eigenlijk naar dierenleed kijken.”

Veel dieren ziek, of de uitputting nabij

Wakker Dier startte vorig jaar een campagne om het leven van de melkkoe te verbeteren. De gemiddelde melkkoe geeft 36.000 liter melk in haar leven onder vaak slechte omstandigheden. Daan de Wit: “In de gangbare melkindustrie worden veel koeien echt gesloopt.” Wakker Dier wil dat alle melk minimaal gaat voldoen aan één ster van het Beter Leven Keurmerk en/of Nederlands biologisch (Natuurweide). Zodat het aantal weide uren en/of de omstandigheden in de melkveestal verbeteren.