‘Diergezondheidsfonds’ verkozen tot Eufemisme van 2022

Beeld: medewerker van de NVWA werkt aan het vergassen van kippenstal

‘Diergezondheidsfonds’ is uitgeroepen tot het Eufemisme van 2022. Met de eufemismeverkiezing vraagt Wakker Dier aandacht voor het leed achter de mooie praatjes van de vee-industrie. ‘Diergezondheidsfonds’ kreeg 30 procent van de stemmen. Op de tweede en derde plek eindigden ‘warme deken van gas’ en ‘ruimen’. Meer dan tienduizend mensen brachten hun stem uit.

Diervergassingsfonds

Diergezondheidsfonds klinkt als een fonds om dieren te verzorgen, maar met het geld zijn het afgelopen jaar miljoenen vogels vergast. Zo maakt het fonds een dieronvriendelijke aanpak van de vogelgriep mogelijk. Na het doden van zijn dieren kan een boer direct zijn stal weer vullen.

Belastingbetaler draait op

Het Diergezondheidsfonds is voor een groot deel bekostigd door boeren, aangevuld door bijdragen van de overheid en de Europese Unie. Maar omdat het geld dit jaar snel opraakte, ging het grootste deel van de rekening naar de overheid. Anne Hilhorst: “De belastingbetaler zou niet moeten opdraaien voor het vergassen van dieren en het in stand houden van de intensieve pluimveehouderij.”

Een warme deken van gas, ruimen en destructiemateriaal

Andere genomineerden waren ‘warme deken van gas’ (massaverstikking), ‘ruimen’ (doden) en ‘destructiemateriaal’ (dode dieren). Stuk voor stuk eufemismen die vogelgriep minder erg doen lijken dan het is. Hilhorst: “De huidige aanpak van de vogelgriep is dieronvriendelijk en schiet ernstig tekort. Met mooie woorden probeert de sector de schandalige situatie te verhullen, om verder te kunnen op een verkeerd ingeslagen weg.”

Eufemismeverkiezing

Wakker Dier pleit met de eufemismeverkiezing voor transparant taalgebruik in de veehouderij. Dit jaar hadden alle genomineerde woorden te maken met vogelgriep. Europa kampt met de grootste uitbraak van vogelgriep ooit. Hierdoor zijn sinds oktober 2021 in Nederland al meer dan zes miljoen vogels gedood. De ziekte was dan ook een belangrijk thema in de media.