Geen genade voor foute slachthuizen

beeld vleesrund in de vee-industrie

Slecht slachten? Sluiten!

Op 19 juni 2018 bracht RTL Nieuws afgrijselijke misstanden in Nederlandse slachthuizen naar buiten. Varkens die in gloeiend heet water verdrinken, kalveren die levend worden gevild. En een werknemer die vlak nadat hij erover op zijn vingers is getikt, toch weer in de poten snijdt van een levend schaap. RTL vond zelfs een slachthuis dat nog altijd in bedrijf was na tien zware overtredingen in een half jaar.

1.500 euro voor levend villen

Wij vinden dat wanneer dieren gedood worden, dit zeer zorgvuldig moet gebeuren. Slachthuizen die dit aan hun laars lappen, verdienen zware straffen. Nu komen de slachthuizen weg met een boete. Het kost 1.500 euro als de NVWA je erop betrapt dat je een kalf levend vilt. Dat staat in geen enkele verhouding tot dit dierenleed.

Reactie minister

Minister Carola Schouten zegt in een reactie op dit schokkende nieuws: “Overtredingen mogen op deze manier niet plaatsvinden. Daarom wil ik kijken of we boetes kunnen verhogen zodat het afschrikwekkend effect ook groter is.” Pas bij ‘structurele overtredingen’ wil Schouten slachthuizen eerder sluiten.

Geen boete maar stilleggen

Wij vinden dit niet genoeg. Er moet direct actie ondernomen worden. Wij willen daarom dat de minister strenge maatregelen invoert. Represailles die slachthuizen écht voelen. Een hogere boete? Prima. Maar leg ook direct het slachtproces stil wanneer een dier levend wordt gevild, gekookt of aangesneden. Gebeurt het nog een keer? Dan gaat het slachthuis dicht.

Geen genade

Wij vinden dat horrorslachthuizen geen genade verdienen. Nul, niks, nada. Vandaar dit online protest. Sluit je aan, en geef de oproep aan minister Schouten zoveel mogelijk kracht. Want: Slecht slachten? Sluiten!
Ben je het eens met onze oproep?

Teken nu het protest!