Geen hittegolf, toch 4.900 hittedoden

Beeld: kippen dicht op elkaar in een transportwagen

Deze milde zomer stierven 4.900 vleeskippen door oververhitting tijdens transport. Dit berekent Wakker Dier op basis van data van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook bij gewone zomerse temperaturen kan de hitte in veewagens dodelijk zijn. “De kille sterftecijfers spreken voor zich. De maximumtemperatuur voor transport moet drastisch omlaag,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Vorig jaar stierven naar schatting 28 duizend kippen op transport door de hitte. Wakker Dier wil dat er direct goede regelgeving komt om de dieren te beschermen. Hilhorst: “Deze zomer is de kippen een hittegolf bespaard gebleven, maar dit kan volgend jaar heel anders zijn.”

27 graden de max

Vlak voor het zomerreces nam de Tweede Kamer een motie aan om diertransport te verbieden vanaf 30 graden. De cijfers laten zien dat deze grens te hoog is. Wakker Dier roept de minister op de wetgeving aan te passen naar 27 graden. Vanaf die grens neemt het aantal dode kippen rap toe. “Goede wetgeving sluit aan op de praktijk. En de praktijk laat zien dat 27 graden de max is,” aldus Hilhorst.

Te laat

Minister Schouten werkt na de zomer verder aan een hitteplan voor dieren. Wakker Dier wacht al een jaar op een goed hitteplan en vindt dat de minister de dieren deze zomer heeft laten stikken. Hilhorst: “De minister heeft flink wat goed te maken met de kippen. We verwachten dus heel goede maatregelen.”

Hitteplan

Wakker Dier wil een ambitieus hitteplan. Naast een transportverbod vanaf 27 graden voor ongekoelde wagens, heeft Wakker Dier nog twee andere eisen. Schaduw in de wei: elk dier heeft een schaduwplek en de overheid grijpt direct in wanneer deze ontbreekt. Verkoeling in de stal: stallen zijn zo ingericht dat de temperatuur niet verder oploopt dan 27 graden.

Berekeningen

De NVWA monitort hoeveel procent van de kippen dood aankomt bij de slachterij en hoeveel dit toeneemt bij hoge temperaturen. Wakker Dier berekent op basis hiervan hoeveel kippen er gemiddeld op een hete dag sterven door toedoen van hitte.

Beeld: Aantal vleeskuikens overleden door hitte tijdens transport