Jaarlijks krijgt één op vier melkkoeien uierontsteking

Vandaag start een nieuwe radio-campagne van Wakker Dier over uierontsteking bij melkkoeien. Jaarlijks ervaart één op de vier melkkoeien pijn door een ontstoken uier. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Schokkend veel dieren krijgen te maken met deze pijnlijke aandoening. Viezigheid en slechte hygiëne in stallen zijn hier een belangrijke oorzaak van.”

Uierontsteking is een veelvoorkomend welzijnsprobleem bij melkkoeien. Vieze ligplekken en niet goed ontsmette melkmachines zijn broedplaatsen van bacteriën die uierontsteking kunnen veroorzaken. Koeien die een verlaagde weerstand hebben, of beschadigde tepels lopen meer kans op deze ziekte. Ook genetische selectie op veel melkgeven heeft koeien er vatbaarder voor gemaakt.

Een van de hoofdredenen om koeien te ruimen

Een uierontsteking is één van de hoofdredenen waarom koeien worden afgevoerd naar de slacht. Melkfabrieken willen geen melk van koeien met een hoge ontstekingswaarde. Anne Hilhorst: “Zo’n zieke koe is dan niet langer een verdienmodel maar een kostenpost en een risico. En dan wordt ze dus afgedankt.”

Pijnbestrijding niet verplicht

Hoewel het gebruik van pijnbestrijdingsmiddelen bij uierontsteking toeneemt, is het wettelijk niet verplicht en schrijven de meeste keurmerken het ook niet voor. Met uitzondering van het Beter Leven Keurmerk. Terwijl pijnbestrijding het lijden van de koe sterk vermindert en zelfs kan helpen bij het herstel van de koe.

Mythe van de blije melkkoe

Dit is de tweede radiospot in een serie radio-spots waarin Wakker Dier stalgeheimen onthult. Anne Hilhorst: “Wij willen mensen wakker schudden over het lijden van melkkoeien in de melk-industrie. De sector schept een mythe van gezonde, blije koeien in de wei die wij ontkrachten.”

Zuivel is niet zo zuiver als we denken

Wakker Dier startte deze zomer een campagne om mensen voor te lichten over het koeienleed achter de melk-industrie. De gemiddelde melkkoe geeft 36.000 liter melk in haar leven. Daarvoor moet ze hard werken onder vaak slechte stal-omstandigheden. Veel dieren zijn ziek, of de uitputting nabij. Wakker Dier wil dat alle melk gaat voldoen aan minstens één ster van het Beter Leven Keurmerk of Nederlands biologisch. Met als doel het leven van melkkoeien in de melkindustrie te verbeteren.

Cijfers

Uierontsteking (mastitis) komt voor in verschillende gradaties. Wetenschappers en boeren maken een onderscheid tussen klinische (zichtbare) en subklinische (moeilijk zichtbare, vaak lichtere) mastitis. Van zichtbare uierontsteking wordt algemeen aangenomen dat dit pijnlijk tot zeer pijnlijk is voor koeien. Bij niet klinische mastitis zijn de meningen verdeeld over hoe pijnlijk het is. Volgens recente rapporten lijdt jaarlijks zo’n 25 tot 30 procent van de koeien aan klinische uierontsteking en nog eens zo’n 30 procent aan subklinische ontsteking. Een gemiddelde uierontsteking geneest binnen een maand. Bij sommige dieren wordt de ontsteking chronisch.