Juridisch succes: miljoenen kippen letsel bespaard
Kippen mogen niet langer aan de poten worden gevangen. Dit blijkt uit een besluit van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op een handhavingsverzoek van Wakker Dier. Tijdens de ruwe vangst breken of kneuzen jaarlijks miljoenen kippen hun poten en vleugels. Eerder stelde de rechter Wakker Dier al in het gelijk. Met het besluit legt de NVWA zich nu neer bij de rechterlijke uitspraak. Anne Hilhorst: “Een belangrijke overwinning die heel veel kippenleed gaat voorkomen.”
In de vee-industrie worden kippen voordat ze naar de slachterij gaan, op een pijnlijke manier gevangen en in kratten gestopt. Ze worden daarbij ondersteboven aan de poten opgetild en – in trossen van drie tot vijf kippen per hand – in kratten geduwd. Dit terwijl deze vangmethode in heel Europa al zeker vijftien jaar bij wet verboden is.
Ernstig dierenleed
De ruwe manier van vangen zorgt ervoor dat ieder jaar miljoenen kippen hun vleugels en poten breken of ernstig kneuzen. NVWA erkent dit leed en spreekt in een recente publicatie onder andere over dieren die tegen de containers slaan, bloedingen, gebroken en beknelde vleugels, en langzaam stikken.
NVWA-optreden beperkt
Toch greep de NVWA tot nu toe pas in als meer dan twee procent van de kippen ernstig gewond raakte. De illegale ‘ondersteboven vangmethode’ zelf liet ze ongemoeid. Daardoor kon het aantal ernstig gewonde dieren oplopen tot twaalf miljoen per jaar. De NVWA sprak zelf een voorkeur uit voor de ‘rechtop vangmethode’, maar greep niet in. Daarom gebruikten slechts enkele boeren – in samenwerking met Eyes on Animals – deze diervriendelijkere methode. Deze vangmethode kost minder dan 0,1 cent per ei extra.
Procedure Wakker Dier
In december 2020 diende Wakker Dier een handhavingsverzoek in om een einde te maken aan de ruwe ‘ondersteboven vangmethode’. De NVWA gaf aan dit verzoek echter geen gehoor. In antwoord op Kamervragen van D66 liet minister Schouten weten hierover eerst in overleg te willen met de Europese Commissie. Daarop startte Wakker Dier een kort geding om handhaving af te dwingen. In april stelde de rechter Wakker Dier in het gelijk. Nu volgt de NVWA met haar besluit de uitspraak van de rechter. Ook controleerde de NVWA afgelopen week drie vangbedrijven en legde hen een boete op voor het aan de poten vangen. Eindelijk wordt de wet, die vijftien jaar geleden inging, daadwerkelijk gehandhaafd. Anne Hilhorst: “Het is belangrijk dat er betere wetgeving voor dieren komt, maar minstens zo belangrijk is dat de wet dan ook wordt gehandhaafd.”