“Kraambox” is het Eufemisme van het jaar 2020

Het woord “kraambox” is de winnaar van de eerste eufemismeverkiezing van Wakker Dier. Met 45 procent van de stemmen versloeg deze verhullende term overtuigend de grootste concurrenten: “oogsten” (25 procent) en “ruimen” (20 procent). Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Een begrijpelijke overwinning. Bij het woord kraambox denk je aan warmte, zachtheid en moederliefde. Niet aan een krappe kooi die een moedervarken belemmert in de zorg voor haar biggen!”

Met de eufemismeverkiezing vraagt Wakker Dier aandacht voor verhullend taalgebruik in de vee-industrie. De dierenwelzijnsorganisatie nomineerde vijf woorden die in 2020 extra relevant waren: kraambox, oogsten, ruimen, zomerregeling en koloniehuisvesting. Bijna tienduizend mensen brachten een stem uit.

Kraamkooien

De winnende term “kraambox” komt uit de varkenshouderij. In Nederland brengen bijna één miljoen moedervarkens ongeveer een vijfde van hun leven door in deze kooien. De zeugen kunnen hierin maar één stap voor- of achteruit doen. Hierdoor worden ze ernstig beperkt in beweging en sociaal (moeder)gedrag. Ook leidt de opsluiting tot meer stress, blaasontstekingen en pijnlijke doorligplekken.

Burgerinitiatief

De kraamkooi kwam in 2020 in opspraak vanwege het burgerinitiatief “stop de kooien”. Met dit initiatief drongen ruim 1,4 miljoen Europeanen bij de Europese Commissie aan op een verbod op kooien in de veehouderij, waaronder ook de kraamkooi. Hilhorst: “Een absolute mijlpaal. Niet eerder spraken mensen zich zo massaal uit tegen het houden van dieren in kooien. Passend dus dat “kraambox” is verkozen tot het Eufemisme van 2020!”

Doden

De nummers twee en drie hebben betrekking op het doden van dieren. Onder de noemer “ruimen” werden nertsen en kippen vorig jaar in groten getale afgemaakt om verdere verspreiding van respectievelijk corona en vogelgriep te voorkomen. Een deel van de nertsen mocht iets langer blijven leven, maar werd later alsnog “geoogst”; oftewel vergast en gevild voor bont.

Eufemismeverkiezing

Wakker Dier pleit voor bewoordingen die recht doen aan het leven en sterven van dieren in de vee-industrie. Hilhorst: “Door de vele eufemismen in de veehouderij vergeet je soms bijna dat het over levende wezens gaat. Of krijg je het idee dat dieren in de watten worden gelegd. Het wordt tijd dat mensen het echte verhaal te horen krijgen.”