Laatste kerst met leedkonijn

Beeld: konijnen in een hok van ijzer en plastic

Lidl, Jan Linders en Nettorama beloven hun konijnenvlees vóór kerst 2023 een Beter Leven keurmerk te geven. Bij andere supermarkten is dit al het geval, of ligt geen konijn in de schappen. Wakker Dier vindt dit een goede ontwikkeling. Anne Hilhorst: “Konijnenvlees zonder ster betekent dierenleed van de bovenste plank. Dat zet je niet op tafel om feest te vieren.”

Konijnen zonder keurmerk leven in kooien van plastic met draadgaas. De vleeskonijnen zitten met ongeveer dertien dieren op een vierkante meter. Tegen hun sociale natuur in, worden moederkonijnen alleen of met hun kleintjes opgesloten in kleine kooien. Door het draadgaas in de bodem krijgen ze vaak ontstekingen aan hun tere voetzolen.

Beter Leven

De belangrijkste verbetering voor konijnen met één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming is de huisvesting voor de moederkonijnen: zij leven in groepen. Ook bestaat de vloer grotendeels uit plastic, om verwondingen te voorkomen. Daarnaast krijgen alle konijnen wat meer ruimte.

Met kerst een keurmerk

Konijnenvlees ligt met name rond kerst als feestartikel in de supermarkt. Wakker Dier wil dat al het vlees voor de kerstmaaltijd een dierenwelzijnskeurmerk draagt dat de grootste welzijnsproblemen aanpakt. Vanaf volgend jaar kerst is dit het geval voor konijn. Al het kalkoenvlees voldoet al aan ten minste één Beter Leven-ster. Ook verkopen alle supermarkten – op supermarkt Plus na – eendenvlees met het keurmerk scharrel.