Leg dierenwelzijn niet in handen supermarkt
Supermarkten willen een gezamenlijke ondergrens afspreken voor de duurzaamheid van hun versproducten, zo meldde Trouw op 19 april. De stem van de dieren dreigt bij deze plannen onder te sneeuwen, waarschuwt Wakker Dier.
Er zijn twee labels in de race om ‘de standaard’ te worden in supermarktland. Het eerste is het “Beter Voor”-label van Albert Heijn. “Onbegrijpelijk,” vindt Collin Molenaar van Wakker Dier. “Wie verdient aan de uitbuiting van dieren, hoort níet aan het roer te staan bij het bepalen van de minimale welzijnseisen.”
Dat de dieren erbij inschieten als de supermarkt zelf het minimum bepaalt, is terug te zien in de uiteenlopende eisen die gelden onder het label. Voor vleeskuikens nam Albert Heijn de eisen over van één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming. Maar toen de supermarkt zelf aan de slag ging – bij zuivel – verlaagde hij de welzijnslat. Hierdoor zijn melkkoeien onder het AH Beter Voor-label slechter af dan de melkkoeien met een Beter Leven ster.
Ook On The Way To Planet Proof schiet tekort
Het tweede label dat in de race is, is On The Way To Planet Proof. Dit keurmerk richt zich van origine vooral op duurzaamheid. Dit blijkt ook uit de keuzes die zij hebben gemaakt voor melkkoeien: in de keurmerkenwijzer van Milieukeur scoort het label op milieu een punt hoger dan één ster Beter Leven (vier versus drie); maar op dierenwelzijn een punt lager (drie versus vier). Overigens scoort het AH Beter Voor-label op beide onderwerpen drie punten.
Kortom, bij beide kandidaten dreigen de dieren aan het kortste eind te trekken. Om dit te voorkomen, moet het opstellen van de dierenwelzijnseisen in handen zijn van een partij die de dieren vooropzet. Alleen zo zijn de dieren gegarandeerd van een stevige stem aan tafel, en wordt over hun welzijn niet gekoehandeld. Wakker Dier heeft dit standpunt ook kenbaar gemaakt aan het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel.