Meatlovers geen Liegebeest meer

Beeld: merken die zijn genomineerd als Liegebeest

Wakker Dier trekt vleesmerk Meatlovers terug uit de Liegebeestverkiezing. Het merk stopt met misleiding over het welzijn van kalfjes. Eerder beweerde het bedrijf onder andere onterecht dat de kalfjes stressloos leven en buiten grazen. Kenny Oostrik van Wakker Dier: “De waarheid is dat kalfjes leven in kale, dichte stallen en ze komen zeker nooit buiten.”

Vleesmerk Meatlovers is onder andere te koop bij supermarkt Jumbo. De misleiding over stressloos leven en grazen in de wei stond op de website en is inmiddels verwijderd. Op de verpakking van het kalfsvlees staat dat de dieren leven in ruime, diervriendelijke stallen. Dit wordt zo snel mogelijk aangepast volgens het vleesmerk.

De verkiezing

Er zitten nog vier kandidaten in de verkiezing; Keurslagers, het PlanetProof-keurmerk voor zuivel, Olvarit en de kipsector. Consumenten hebben nog enkele dagen de tijd om te stemmen op de meest leugenachtige kandidaat. Op 23 september maakt Wakker Dier bekend wie het grootste Liegebeest van 2021 is.

Keurslager: ‘het beste’ leedvlees

Denk je aan de Keurslager, dan denk je aan kwaliteit, keurmerken en dierenwelzijn. Onterecht. De slagersvereniging stelt namelijk helemaal geen dierenwelzijnseisen. Zo’n ‘Keur’-slager kan dus zelf kiezen wat hij in zijn vitrine legt. Plofkip bijvoorbeeld. Dierenleed dat de supermarkten al hebben afgekeurd.

PlanetProof: strenge welzijnseisen?

Steeds meer zuivel in de supermarkt draagt het stempel PlanetProof. Dit keurmerk stelt naar eigen zeggen ‘strenge eisen’ op het gebied van dierenwelzijn. Onterecht, want die eisen stellen nauwelijks iets voor. PlanetProof-zuivel komt van koeien die na zes jaar volledig uitgemolken naar de slacht gaan.

Olvarit: pure leed-ingrediënten

Olvarit babyvoeding bevat volgens de verpakking ‘pure ingrediënten’. En op de website: ‘Daarnaast zetten we ons in om dieren een veilige en gezonde omgeving te bieden, waarin ze natuurlijke beweging en gedrag kunnen vertonen.’ Maar van die inzet is weinig te merken. Want de babyvoeding van Olvarit bevat onder andere plofkalkoen. Dit dier is doorgefokt op extreem snelle groei en leeft in volle dichte stallen in zijn eigen poep. Daar is niets puurs aan.

Kiplobby: plofkip met ‘optimaal welzijn’

De Nederlandse kipsector is met EU-subsidie een campagne gestart. Op de radio bluffen ze dat hun kip van hoge kwaliteit is. Wat dat inhoudt, lezen we op hun website. Daar spreken ze over ‘optimaal welzijn’ en zien we een prachtige foto van kippen in de wei. Een flinke portie fake news van de kippenlobby, want ‘hun’ kip is vooral plofkip. Ongezonde dieren met een rotleven zonder daglicht. En in de wei komen ze al helemaal niet.

Wakker schudden

Wakker Dier organiseert al dertien jaar de Liegebeestverkiezing om bedrijven te ontmaskeren die hun klanten om de tuin leiden met misleidende praatjes over dierenwelzijn. De verkiezing blijkt al jaren effectief; ieder jaar kondigen kandidaten aan hun producten aan te passen. Oostrik: “Sommige merken verwijderen hun leugens. Maar wat we natuurlijk het liefst zien, is dat bedrijven hun praatjes over dierenwelzijn waarmaken.”