Minimaal één ster op eieren DekaMarkt, Dirk, Jan Linders, Poiesz en Vomar

Beeld: close up van een legkip

Supermarktketens DekaMarkt, Dirk, Jan Linders, Poiesz en Vomar stappen binnen hun eigen huismerk over op eieren met ten minste één Beter Leven-ster. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Goed nieuws. De kippen die deze eieren leggen, krijgen een overdekte uitloop en frisse buitenlucht.” Vomar heeft het assortiment al aangepast; de anderen volgen later dit jaar. Dit laten zij weten aan Wakker Dier, die in de aanloop naar Pasen het eierschap onderzocht.

Boni de laatste

Boni is de enige en laatste supermarkt die één Beter Leven-ster niét als ondergrens kiest. Hilhorst: “Zij laten de kippen in de steek. Heel slecht, want alle andere supermarkten laten zien dat het echt beter kan.”

Onderlinge verschillen

De ene supermarkt draagt zijn principes minder stevig uit dan de andere. Zo geldt de ondergrens van één Beter Leven-ster vaak alleen voor eieren van het eigen huismerk. Plus doet het beter en verkoopt al sinds 2012 uitsluitend vrije-uitloop- en biologische eieren. Bezorgdienst Picnic verkoopt enkel biologische eieren.

Minimaal één ster

Eieren zonder keurmerk komen van kippen die hun hele leven doorbrengen in een stal. Bij één ster van het Beter Leven keurmerk krijgen de kippen een overdekte uitloop en hiermee ook toegang tot frisse lucht. Wakker Dier vindt dat iedere kip dit minimaal hoort te krijgen. Nog een stapje beter zijn vrije-uitloopeieren, van kippen die echt naar buiten kunnen. Deze krijgen van de Dierenbescherming twee Beter Leven-sterren.

Beeld: tabel met keurmerken voor eieren