Mooiste Modderpoelverkiezing 2021 van start

Vandaag opent de stembus voor de Mooiste Modderpoel-verkiezing van Wakker Dier. Dit jaar zijn de modderpoelen van biologische boeren Lauwrens Sterken uit Ommen en Jop van Toor uit Macharen in de race. Het publiek bepaalt welke boer de bokaal in de wacht sleept. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Veel mensen balen misschien van de natte zomer, maar voor de varkens is het goed nieuws: er is modder in overvloed!”

Ommen

Boer Lauwrens boert grotendeels in zijn eentje, dus zijn de varkens zijn belangrijkste collega’s. Het is een bont stel, met zowel roze als bruingevlekte varkens. Eén ding hebben ze gemeen: ze houden van een goed diepe duik in de modder. Als de varkens weer opduiken, zijn de kleurverschillen verdwenen en rennen ze het weiland in om te grazen.

Macharen

De varkens van Jop weten precies hoe ze het hebben willen. Zo hebben ze eigenhandig de sloot in het weiland omgetoverd tot lekkere modderpoel. Ook hebben de Brabantse dames een neusje voor het weer. Als het echt heet wordt, duiken ze extra vroeg de poel in, en houden ze op het heetst van de dag siësta op stal. Om zodra de zon wat zakt, weer snel de modder in te rollen.

Zoelen

Modderpoelen zijn cruciaal voor varkens. “Zoelen” (rollen in de modder) is belangrijk natuurlijk gedrag. Het is een sociale aangelegenheid en goed voor het lijf. De modder helpt tegen parasieten en voorkomt zonnebrand. En niet onbelangrijk: een duik in de modderpoel werkt verkoelend. Omdat varkens niet kunnen zweten, is een modderbad hun voornaamste manier om af te koelen.

De verkiezing

Wakker Dier wil dat alle varkens in Nederland toegang hebben tot een modderbad en vraagt hiervoor jaarlijks aandacht. Hilhorst: “Jop en Lauwrens laten zien dat het kan: de dieren een goed leven geven met een mooie modderpoel én een prima boterham verdienen.” De winnaar wordt 18 augustus bekend gemaakt.

Je kan hier stemmen.