Nieuw Europees rapport adviseert einde van de plofkip

beeld: stal met plofkippen

Vandaag publiceerde de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) haar visie op kippenwelzijn. Een van de belangrijkste aanbeveling is stoppen met de extreem snelgroeiende kip, ook wel bekend als de plofkip. Het hoge groeitempo heeft veel vervelende gevolgen voor het dier, zoals hogere sterfte en skelet- en spieraandoeningen. Wakker Dier is blij met de aanbevelingen. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Laten we snel een einde maken aan dit extreme leed!”

De EFSA wijst ook op de nadelige gevolgen van snelle groei voor de zogenaamde ‘moederdieren’. Dit zijn de moeders van plofkippen. Bij hen wil de industrie juist voorkomen dat zij hard groeien. Want door het hoge groeitempo worden zij minder vruchtbaar, overlijden ze sneller en kunnen ze minder lang nageslacht produceren. Om te voorkomen dat de moederdieren zich ‘doodgroeien’ zet de industrie hen op een streng en dieronvriendelijk hongerdieet. Deze honger is een van de redenen dat de EFSA de groeisnelheid wil inperken.

Ruimte

De EFSA adviseert ook om de kippen meer ruimte te geven. In Nederland leven de meeste plofkippen met 21 kippen per vierkante meter; in vaktermen is dat 42 kg dier per vierkante meter. Dit is volgens de EFSA veel te hoog. Uit hun onderzoek blijkt dat een bezetting hoger dan 11 kg dier per vierkante meter onder andere leidt tot meer voetzoolzweren en minder natuurlijk gedrag.

Visie

Het rapport is opgesteld door een panel van Europese wetenschappers met expertise in pluimvee. Dit is gedaan op verzoek van de Europese Commissie en dient als input voor hervorming van dierenwelzijnswetgeving. Hilhorst: “Alle belangrijke thema’s komen aan bod. Het zou goed zijn als Nederland en Europa het advies overnemen en daarmee de urgente misstanden verbieden.”

Verbod in Nederland

Hoewel supermarkten voornamelijk kip met een Beter Leven keurmerk verkopen, fokt de Nederlands vee-industrie jaarlijks nog miljoenen plofkippen. Dit komt onder andere doordat ongeveer twee derde van het kippenvlees wordt geëxporteerd. Wakker Dier is voorstander van een wettelijk verbod op de productie van plofkip in Nederland. Dit is mogelijk: onlangs besloot minister Adema om ‘dieren die lijden onder hun uiterlijk’ te verbieden. Dit was echter specifiek gericht op huisdieren.

Bekijk hier het hele EFSA rapport ‘Welfare of broilers on farm’