Noodkreet voor koeienwetgeving bij de Tweede Kamer

Wakker Dier dringt vandaag namens bijna 50.000 burgers bij de Tweede Kamer aan op betere wettelijke bescherming voor de melkkoe. In de recente discussie over de dierwaardige veehouderij heeft de Kamer besloten om nu geen specifieke welzijnswetgeving voor melkkoeien door te voeren. Leonie Vestering van Wakker Dier: “Schandalig dat het lot van de melkkoe anno 2024 nog steeds in handen ligt van de big zuivelindustrie. De melkkoe verdient wettelijke bescherming. Dit kan zo niet langer.”

Anders dan veel andere dieren in de vee-industrie worden melkkoeien niet beschermd door specifieke wetgeving. Wakker Dier startte in 2023 een burgerinitiatief om hierover een debat in de Tweede Kamer af te dwingen. Inmiddels is hierover in de Kamer gesproken maar nog zonder resultaat voor de koeien. Daarom biedt Wakker Dier nu alsnog een petitie aan, ondersteund met loeiende melkpakken.

Wettelijke bescherming

Wakker Dier wil dat melkkoeien ten minste dezelfde bescherming krijgen als varkens en kippen. Dat betekent dat er minimumeisen moeten komen voor leefruimte, ligplekken, geschikte vloeren, een verantwoord dag- en nachtritme, gezondheid en soorteigen gedrag (zoals grazen in de wei).

Een slopend bestaan

De Nederlandse melkkoe wordt tot het uiterste gedreven om meer en meer melk te geven, geregeld onder slechte omstandigheden. Ze staat het grootste deel van haar leven op stal, vaak op een harde vloer die glad is door mest. Een kwart van de koeien komt helemaal niet buiten. Als gevolg van deze factoren lopen veel koeien kreupel en/of lijden ze aan pijnlijke uierontstekingen.

Noodkreet

Wakker Dier voert al langer campagne voor een beter koeienwelzijn. Vooruitlopend op het aanbieden van de petitie liet de dierenwelzijnsorganisatie de afgelopen week namens de melkkoe al een noodkreet horen, in de vorm van loeiende melkpakken in vier grote steden. Wakker Dier plaatste de pakken onder meer op bekende pleinen, in supermarkten en bij de Tweede Kamer. Vestering: “De melkkoe leidt een slopend bestaan, uitgemolken tot de laatste cent, zonder specifieke wettelijke bescherming. Daarom laten we haar noodkreet bij de Tweede Kamer horen.”