Ook DekaMarkt naar sterkip

Beeld: kippen in een overdekte uitloop van een Beter Leven stal

De verse kip van DekaMarkt draagt eind 2023 ten minste één ster van het Beter Leven keurmerk. Dat heeft de supermarkt aan Wakker Dier laten weten. Hiermee sluit DekaMarkt zich aan bij veertien andere supermarktketens die zich al toelegden op deze stap. “Geweldig dat DekaMarkt zijn kip ook een Beter Leven ster gunt”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Onlangs plaatste Wakker Dier nog een advertentie in diverse dagbladen om de supermarkten die op dat moment al hadden toegezegd voor sterkip te gaan in het zonnetje te zetten. In de advertentie vraagt Wakker Dier aan de achterblijvende supermarkten waar ze nog op wachten. Hilhorst: “Die vraag blijft staan voor Boni, Hoogvliet en Spar. Wij vinden het onbegrijpelijk dat zij de stap naar sterkip nog niet maken.”

Nieuwe ondergrens

Het is belangrijk dat ook alle regionale supermarktketens hun ondergrens voor kip naar één Beter Leven-ster brengen. Een gedeelde dierenwelzijnstandaard voorkomt oneerlijke prijsconcurrentie en geeft vooruitstrevende supermarkten ruimte om na te denken over verdere verbeterstappen.

Beter Leven

Kippen met één Beter Leven-ster krijgen meer ruimte en daglicht in de stal. Ze groeien langzamer, in een gezonder tempo. De dieren kunnen in een overdekte uitloop naar buiten, met frisse lucht en ruimte om te scharrelen. Het Beter Leven keurmerk is een onafhankelijk keurmerk van de Dierenbescherming.