Oproep aan overheid: help de vissen

Nederland moet veel meer aandacht geven aan het welzijn van vissen bij de vangst en bij het doden. In een gezamenlijke brief roepen wij samen met de Dierenbescherming, Compassion in World Farming en de Vissenbescherming leden van de Tweede Kamer op vissenwelzijn centraal te stellen in het visserijbeleid.

Recht op bescherming

Vissen lijden massaal bij de vangst en het doden. Dieren worden verdrukt in de netten, raken gewond en voeren vaak een lange, pijnlijke doodstrijd. Aanstaande maandag vergadert de Tweede Kamer over de visserij. Toch staat vissenwelzijn weer niet op de agenda. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Absurd, want vissen ervaren net als alle dieren pijn, stress en angst. Ze hebben recht op bescherming.”

Draagvlak

De meeste Nederlanders vinden dat vissen dezelfde bescherming verdienen als andere dieren. Dit is nu echter niet wettelijk geregeld. Het is tijd dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt en zich inzet voor de betere behandeling van vissen. Onder andere door vissenwelzijn een belangrijke plek te geven in het visserijbeleid en te investeren in verbeteringen voor de dieren.

Consumenten

Het is op dit moment onmogelijk vis te kopen waarbij welzijn voldoende gewaarborgd is. Uit onderzoek van de Dierenbescherming blijkt dat sommige supers wel willen, maar dat de mogelijkheden te beperkt zijn. Ook bij vissen met een keurmerk, zoals MSC en ASC, wordt nauwelijks rekening gehouden met welzijn en lijden de dieren op grote schaal. Wij nomineerde MSC en ASC daarom voor de Liegebeestverkiezing en Compassion in World Farming startten een internationale actie waarbij ze de grootste viskeurmerken oproept een einde te maken aan het vissenleed.