Pas op: stalmelk in Chocomel en Fristi!

Wakker Dier start vandaag een campagne om consumenten te waarschuwen voor stalmelk in Chocomel en Fristi. Door schaalvergroting en intensivering staan steeds meer melkkoeien het hele jaar op stal. In een poging het tij te keren, kiezen steeds meer zuivelproducenten voor weidemelk. Maar niet Chocomel en Fristi. Deze twee merken van Friesland Campina gebruiken deels stalmelk. Wakker Dier: “Totdat Chocomel en Fristi hun verantwoordelijkheid nemen en alle koeien laten grazen, wijzen wij hun klanten op diervriendelijkere alternatieven, zoals biologische chocolademelk van Jumbo en Yoki drink met het weidemelklogo.”

 

De koe verdwijnt uit de wei

Steeds meer melkkoeien staan het hele jaar door op stal. Inmiddels al meer dan 30 procent. Net als in de varkens- en kippensector vindt er in de melkveehouderij gigantische schaalvergroting plaats. De bedrijven worden groter, de koeien blijven vaker binnen en worden gedwongen steeds meer melk te produceren. Dat gaat ten koste van hun gezondheid. De gemiddelde melkkoe in Nederland haalt de leeftijd van 6 jaar niet eens meer.

Weidemelklogo 

Nederlanders vinden koeien in de wei erg belangrijk. Daarom is bijna alle verse melk en zuivel in het supermarktschap tegenwoordig voorzien van een weidemelklogo. Dit logo garandeert dat de melk voor 100 procent afkomstig is van koeien die minimaal 120 dagen per jaar zeker 6 uur in de wei mogen grazen. De melk van de koeien die niet naar buiten mogen – de stalmelk – is voor de export en voor merken die het welzijn van de koe minder belangrijk vinden. Zoals Chocomel en Fristi.

Fristi en Chocomel niet zo gezellig

Fristi en Chocomel lijken zulke betrouwbare en vrolijke merken, maar zijn helemaal niet gezellig voor de koeien. Ze lopen teleurstellend achter op het gebied van dierenwelzijn. Zij stellen namelijk geen voorwaarden aan het welzijn van de koeien en mixen weidemelk met stalmelk. Een aanzienlijk deel van hun koeien kan daardoor nooit naar buiten de wei in.

Diervriendelijkere alternatieven in overvloed

Wakker Dier waarschuwt de klanten van Chocomel en Fristi voor stalmelk en wijst op diervriendelijkere alternatieven. En die zijn er gelukkig in overvloed. Van veganistische varianten waar geen koe aan te pas komt tot biologische varianten en velen met het weidemelklogo. Wakker Dier: “We denken dat veel mensen er bij het kopen van Chocomel en Fristi niet eens bij stil staan dat het zuivel is. Daarom denken ze nog niet aan weidegang voor de koe. Maar als ze het eenmaal weten is de keus voor een koevriendelijker alternatief makkelijk gemaakt.”  
chocomel letters stalmelk