Plus kalfsvlees geen Liegebeest meer

Beeld: Plus niet langer in de Liegebeestverkiezing

Wakker Dier trekt Plus Boerentrots kalfsvlees terug uit de Liegebeestverkiezing. De supermarkt heeft Wakker Dier laten weten dat ze stopt met de misleiding over kalfjes. Plus beweerde dat kalfjes ‘vrij rond’ lopen en ‘zelf bepalen of ze willen staan, lopen, liggen, spelen of slapen’. Anne Hilhorst: “In praktijk leven kalfjes in stallen op roostervloeren en komen zij alleen buiten op weg naar de slacht. We zijn blij dat Plus dit niet langer verbloemt.”

De misleidende claims stonden op de website en de verpakking van Plus Boerentrots kalfsvlees. Plus vertelt dat een nieuwe verpakking al op de planning stond: deze ligt in oktober in de schappen. Ook verwijdert zij nu de claim van haar website.

De verkiezing

Er zitten nog vier kandidaten in de verkiezing; ‘eerlijke ingrediënten’ van Van Dobben, de commercial ‘Boeren houden van koeien’, de ‘natuurlijk’ gekweekte tilapia van Jumbo en ‘optimaal welzijn’ in de geitensector. Consumenten hebben nog enkele weken de tijd om te stemmen op de meest leugenachtige kandidaat. Op 6 september maakt Wakker Dier het grootste Liegebeest van 2022 bekend.

Wakker schudden

Met de Liegebeestverkiezing ontmaskert Wakker Dier bedrijven die consumenten voor de gek houden over dierenwelzijn. De verkiezing is effectief; ieder jaar kondigt een deel van de kandidaten aan hun producten te verbeteren of te stoppen met mooie praatjes. Hilhorst: “Het is fantastisch als bedrijven hun claims aanpassen. Maar liever zien we natuurlijk dat ze hun mooie praatjes waarmaken en de dieren een beter leven geven.”