Plus kiest voor één ster kip

Beeld: kippen in een overdekte uitloop van een Beter Leven stal

Plus voorziet haar kip in 2023 van het Beter Leven keurmerk. Dit laat de supermarkt vandaag aan Wakker Dier weten. Na Albert Heijn, Lidl en Jumbo is Plus nu de vierde supermarkt die deze stap aankondigt. “Dit is prachtig nieuws voor de kippen. Miljoenen kippen kunnen straks het zonlicht en de wind lekker in hun veren voelen. En gewoon weer een beetje kip zijn,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

In 2023 krijgt alle verse kip van Plus minimaal één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming. Voor deze omschakelingen gaan veel boerenbedrijven veranderen. Stallen worden verbouwd om ze te voorzien van daglicht en een overdekte buitenuitloop. Na decennialang aan het oog te zijn onttrokken, komen vleeskuikens weer terug in het landschap.

Aldi ontbreekt

Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Plus hebben gezamenlijk een marktaandeel van 74 procent. Een forse meerderheid van de supermarktkip is dus al verzekerd van een Beter Leven keurmerk. Opvallend is dat supermarkt Aldi – de op drie na grootste supermarkt – nog geen toezegging heeft gedaan om het welzijn van haar kip te verbeteren.

Beter Leven-kip

Wakker Dier pleit al jaren voor een beter kippenleven. Kippen met één Beter Leven-ster krijgen meer ruimte en daglicht in de stal. Ze groeien langzamer, in een gezonder tempo. De dieren kunnen in een overdekte uitloop naar buiten, met frisse lucht en ruimte om te scharrelen. Het Beter Leven-keurmerk is een onafhankelijk keurmerk van de Dierenbescherming en wordt goed gecontroleerd.