Ruim 16.000 rouwkaarten tegen stalbrand voor minister Schouten

Kort voor het Kamerdebat over stalbranden vanmiddag overhandigde Wakker Dier bij de Tweede Kamer in Den Haag 16.239 rouwkaarten aan minister Schouten (LNV). In amper twee weken tijd toonden de duizenden burgers met een rouwkaart hun verdriet en onmacht. Ze roepen samen met Wakker Dier de minister op om maatregelen te nemen.

De directe aanleiding voor de rouwkaarten schuilt in de vele slachtoffers afgelopen zomer. Dit jaar telde tot nu veertien stalbranden en 176.000 omgekomen dieren, al meer dan in heel 2018. Op donderdag 21 augustus brandden er twee stallen af op één dag. “Toen was de maat vol,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. De dag erna startte Wakker Dier haar rouwkaart-actie.

Niet te verkroppen

De rouwkaarten zijn verstuurd door burgers die het dierenleed door stalbranden niet te verkroppen vinden. “Stel je varkens voor die hard schreeuwen, omdat er brandende olie op hen valt uit de smeltende dakisolatie,” zegt Anne Hilhorst over de realiteit van ‘een’ stalbrand. “En dan ineens zijn ze stil. Meestal gestikt. Het leed is enorm”.

Maatregelen

Inmiddels wil het ministerie van LNV met alle betrokken partijen op zoek naar extra maatregelen tegen stalbranden. Gisteren was het ministerie in gesprek met meerdere experts, waaronder Wakker Dier. Vanmiddag staat ‘stalbranden’ op de agenda in de Tweede Kamer. De uitkomsten laten nog op zich wachten.

Vrijblijvend

Wakker Dier is blij dat de minister het signaal van 16.239 burgers serieus oppakt en nieuwe maatregelen overweegt. De organisatie is wel terughoudend: “De minister legt de bal meestal bij de sector neer, dus wij zijn sceptisch of ze deze keer wél haar verantwoordelijkheid neemt en ingrijpt. De dieren in de vee-industrie kunnen niet wachten tot het volgende inferno.”