Sligro kiest als eerste groothandel voor Beter Leven kip

Beeld: kip met Beter Leven ster in de overdekte uitloop

Sligro geeft in 2023 als eerste groothandel al zijn onbewerkte kip ten minste één Beter Leven-ster, meldt Wakker Dier. “Geweldig dat Sligro het goede voorbeeld geeft aan zijn concurrenten,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. De kip van groothandels heeft doorgaans geen dierenwelzijnskeurmerk en eindigt met name in restaurants en andere horecagelegenheden.

Sligro gaat het leven van zijn kippen flink verbeteren. Zij krijgen straks ongeveer veertig procent meer ruimte en een overdekte buitenuitloop. Kippen met een Beter Leven keurmerk groeien bovendien minder snel. Door deze verbeteringen blijven de kippen gezonder en hebben ze minder antibiotica nodig.

Plofkip

Het kipassortiment in de Nederlandse groothandels bestaat nog voornamelijk uit plofkip. Deze dieren groeien ongezond snel en leven in volle schuren met twintig kippen per vierkante meter. Ze komen nooit buiten en hebben vaak last van ontstekingen aan poten en borst. De groothandels Makro, Hanos en Bidfood – die na Sligro het grootste marktaandeel hebben – hebben nog geen concrete plannen gedeeld om af te stappen van plofkip.

Horeca

Wakker Dier wil dat alle groothandels stoppen met plofkip. Dan worden in één klap vele restaurants plofkipvrij en eten minder consumenten onbedoeld dierenleed. Momenteel verdwijnt de plofkip nog anoniem in ogenschijnlijk lekkere horeca-maaltijden. “Als je naar een restaurant gaat verwacht je het allerbeste. Geen plofkip.”