Nominaties Stalmelk Stiekemerd van 2023 bekend

Vandaag nomineert Wakker Dier vier bekende merken als Stalmelk Stiekemerd van 2023. Campina Grasboter, ERU Goudkuipje, Kaptein Echte Boter en Vergeer Gouda Jong Belegen bevatten melk van koeien die nooit buiten komen. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Ik verwacht meer van deze bekende A-merken. Heel teleurstellend.”

Met de nieuwe verkiezing vraagt Wakker Dier aandacht voor koeien die nooit buiten komen. Hun melk draagt geen keurmerk en komt terecht in goedkope gemengde melkstromen, die hierdoor voor gemiddeld een kwart bestaan uit stalmelk. Alle genomineerde A-merken verwerken deze stromen in hun producten. De grootste Stalmelk Stiekemerd wordt bekend gemaakt op 22 augustus.

Stalboter

Campina Grasboter is volgens de verpakking “bereid met melk van koeien die van lente- en zomergras eten”. En op de verpakking van Kapteins ‘Echte Boter’ staan grazende koeien. Hilhorst: “Geen wonder dat je dan als consument denkt dat het wel goed zit. Het laatste wat je verwacht is stalmelk.”

Premium imago

Eru Goudkuipje kost twee keer zo veel als huismerk-smeerkaas. Vergeer maakt ‘gewone kaas weer bijzonder’. Hilhorst: “Klinkt als kwaliteit, maar ondertussen gebruiken zij ook melk van koeien die hun hele leven binnen staan. Vaak op een harde vloer en in hun eigen poep.”

Het belang van weidegang

Een kwart van de Nederlandse melkkoeien mag nooit buiten grazen. Terwijl grazen belangrijk natuurlijk gedrag is én het goed is voor hun gezondheid. De zachte weide is minder belastend voor hun voeten en ze kunnen er comfortabel liggen. Dat helpt allebei tegen kreupelheid – een groot welzijnsprobleem waar ongeveer één op de vijf melkkoeien in Nederland last van heeft.

De verkiezing

Sinds 2022 voert Wakker Dier campagne voor de melkkoe. De organisatie wil onder andere dat alle koeien de wei in mogen. Met deze verkiezing wil Wakker Dier de consument voorlichten én A-merken motiveren om hun gedrag te verbeteren. Hilhorst: “Stalmelk moet niet meer kunnen in Nederland. We hopen dat deze A-merken hun melkkoeien zo snel mogelijk een beter leven gunnen.”

Stem nu op jouw favoriet!