Start verkiezing: wie wint de Koetjes en Kalfjes Cup?

Vandaag start Wakker Dier voor het eerst de Koetjes en Kalfjes verkiezing. De dierenwelzijnsorganisatie nomineert twee boeren die de kalfjes weken- tot maandenlang bij hun moeder laten opgroeien. Dit is heel bijzonder in Nederland; 99 procent van de boeren haalt kalfjes vrijwel meteen bij hun moeder weg. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Gelukkig zijn er boeren die laten zien dat het anders kan. Zij zijn een voorbeeld voor de melkindustrie.”

Ongeveer 25 van de 14.000 melkveehouders in Nederland houden kalf en koe langer samen. Met de verkiezing wil Wakker Dier deze vooruitstrevende boeren in het zonnetje zetten. Op 12 juli wordt de winnaar bekendgemaakt.

Boerderij Naoberhoeve in Echten (Drenthe)

Op boerderij Naoberhoeve van Gerlof Pronk rennen de kalfjes samen door het enorme weiland. Ze kunnen schuilen bij hun moeder, maar het liefst ravotten ze met elkaar. Of spelen ze rondom de boomstammen die klaarliggen in de wei. Op zomerse dragen mag de kudde afkoelen aan de bosrand. “Dit is hoe het altijd zou moeten zijn” aldus Gerlof.

Boerderij Ruimzicht in Halle (Gelderland)

Op boerderij Ruimzicht verstoppen de pasgeboren kalfjes zich tussen de struiken, of rusten ze bij hun moeder in het hoge gras. De dieren mogen zelf kiezen tussen de koelte van de ruime stro-stal of frisse lucht in de wei. Al meer dan twintig jaar houden Gerjo Koskamp en Jara van Rooij de kalfjes bij de koe. Deze kalfjes groeien niet alleen op bij hun moeder, maar ook bij hun oma, tantes, broers en zussen in een familiekudde. Hilhorst: “Dat is echt uniek in Nederland.”

De verkiezing

Met de nieuwe verkiezing haakt Wakker Dier aan bij de Maand van het Kalf van Caring Farmers. Het direct scheiden van kalf en koe heeft negatieve gevolgen voor de sociale ontwikkeling van een kalf. Hilhorst: “In de natuur blijven kalf en koe tot acht maanden samen. Deze boeren proberen aan te sluiten bij het natuurlijke gedrag van de koe.”