Steekproef: driekwart van de schapen in hitte zonder schaduw

Bijna driekwart van de schapen heeft geen schaduw, blijkt uit een steekproef in Noord-Holland van Wakker Dier. De dierenwelzijnsorganisatie trof duizenden hijgende schapen aan met hittestress. “Schapen bij dertig graden in de volle zon laten staan, dat is onverantwoord. Het betekent hittestress en een marteling voor de dieren,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Voor de steekproef deed Wakker Dier dit jaar onderzoek in Noord-Holland op 31 juli (een tropische dag). Bij 73 procent van de schapen ontbrak elke vorm van schaduw, bij 17 procent van de dieren was er onvoldoende schaduw. Per bezochte schapenweide werd genoteerd of er schaduw was en hoeveel dieren er stonden. Er zijn 134 weides bezocht met zo’n vijfduizend schapen. Opvallend was dat vooral weides met minder dan tien schapen schaduw boden. “Schapenboeren zijn duidelijk niet voorbereid op de hete zomers,” zegt Hilhorst.

Representativiteit

Nederland telt in totaal 918 duizend schapen. Noord-Holland is na Friesland de provincie met de meeste schapen: 129 duizend. Met de steekproef is ongeveer vier procent van de schapen bekeken. “Natuurlijk verschillen de omstandigheden in andere provincies, toch vrezen we het ergste. Ook uit andere provincies krijgen we veel meldingen binnen van schapen in de brandende zon,” aldus Hilhorst.

Schapen en hittestress

Schapen krijgen vanaf 23 graden last van hittestress. Ze gaan dan hijgen, snel ademhalen, zoeken schaduw op, proberen in elkaars schaduw te staan en worden sloom. Experts noemen vooral schaduw en voldoende water als belangrijke maatregelen om hittestress tegen te gaan.

Bomen en schaduw

In de wet staat dat boeren dieren moeten beschermen tegen slechte weersomstandigheden. Toch lijken de meeste schapenboeren daar niet aan te voldoen. In sommige weilanden waren platte karren geplaatst waar de dieren onder konden kruipen. Daar maakten ze massaal gebruik van. Een andere goede oplossing is het planten van bomen.

Nationaal Hitteplan voor dieren

Wakker Dier wil dat een goede schaduwplek verplicht wordt voor alle dieren in de wei, zoals schapen. Dit moet onderdeel zijn van een Nationaal Hitteplan voor Dieren. Minister Schouten deed tot nu weinig aan hittestress in de stal en in de wei. Een petitie van Wakker Dier voor een Nationaal Hitteplan is inmiddels meer dan 60 duizend keer getekend.