Stembus Mooiste Modderpoel-verkiezing 2020 open

Vandaag opent de stembus voor de zestiende editie van de Mooiste Modderpoel-verkiezing van Wakker Dier. Dit jaar zijn de modderpoelen van biologische boeren Mark en Henk uit Mariënvelde en Koen en Melissa uit Hellendoorn in de race. Het publiek bepaalt welke genomineerde de bokaal in de wacht sleept.

Modderpoelen zijn bedoeld voor de zeugen – de moedervarkens. Modderpoelen hebben voor varkens meerdere functies. Het zorgt allereerst voor verkoeling, maar de modder is ook goed tegen parasieten en helpt bij de genezing van wondjes. Dit is belangrijk omdat varkens niet kunnen zweten. “Voor miljoenen varkens in de vee-industrie ziet dat afkoelen er dan ook heel anders uit. In hun wereld van ijzer en beton zit er voor de zindelijke dieren niets anders op dan door hun eigen poep te rollen, op zoek naar een beetje verkoeling,” zegt Kenny Oostrik.

Genomineerden

In Mariënvelde (Achterhoek, provincie Gelderland) zijn bioboeren Mark en zijn schoonvader Henk genomineerd. Zijn varkens hebben ’s ochtends één ding aan hun hoofd: de modderpoel. Zodra de staldeuren open gaan, rennen ze in één rechte streep de modderpoel in. Na hun ochtendbad kunnen de gewoontediertjes het weiland in, of in het losse zand rondom de poel naar stenen wroeten.

Tweede genomineerde zijn bioboeren Koen en Melissa (grens Salland/Twente, provincie Overijssel). Ook deze varkens zijn vaak bij de poel te vinden. Aan de poeloever staan vier stevige boomstammen waar de dieren na hun modderbad tegenaan kunnen schuren. Tijdens warme nachten slapen de wildkampeerders onder hun dieren aan de oever van de poel, en in de winter spelen ze er met het krakende ijs.

Hittestress

Voor varkens is een modderpoel essentieel, omdat ze snel last hebben van warmte. Varkens hebben van nature een dikke vetlaag en kunnen niet zweten. Al vanaf een temperatuur van 20 °C kunnen varkens last krijgen van hittestress. Om af te koelen, duiken ze graag in een modderpoel. Dit doen ze het liefst samen, omdat het baden een sociale aangelegenheid is.

De verkiezing

Wakker Dier wil dat alle varkens in Nederland toegang hebben tot een verkoelend modderbad en vraagt hiervoor jaarlijks aandacht. Met de Modderpoeltrofee wil de dierenwelzijnsorganisatie de groei van het aantal biologische varkensbedrijven in Nederland stimuleren. De Modderpoel-verkiezing zet boeren die wat extra’s doen voor hun dieren in het zonnetje. “De genomineerden laten zien hoeveel vreugde een modderpoel oplevert,” zegt Kenny Oostrik van Wakker Dier. De winnaar wordt woensdag 12 augustus a.s. bekend gemaakt.