‘Supermarkt Plus voorloper in welzijn melkkoe’

Beeld: koeien in de wei

Plus voorziet al haar verse melk en yoghurt van een biologisch keurmerk. Ze is daarmee de eerste supermarkt die het welzijn van melkkoeien aanzienlijk verbetert. Wakker Dier ziet Plus daarom als voorloper. “Complimenten! Een zeer wenselijke welzijnsverbetering voor de koeien. Plus geeft alle andere supermarkten het nakijken,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Alle verse melk, karnemelk en yoghurt van huismerk Plus is vanaf deze week biologisch gecertificeerd. Deze biologische zuivel komt van 1.700 melkkoeien. Biologische koeien komen vaker buiten: minimaal 180 dagen per jaar. Ook hoeven de dieren gemiddeld minder melk te geven en leven ze langer.

Andere supermarkten

Naast Plus zijn er nog geen andere supermarkten die dit minimum voor hun melk hanteren. Wakker Dier raadt supermarkten aan om in ieder geval biologische zuivel of zuivel met één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming als minimum te hanteren. Deze keurmerken pakken de grootste welzijnsproblemen aan.

Leed onthullen

Wakker Dier startte deze zomer een campagne om consumenten voor te lichten over het leed achter de melk-industrie. Zo geeft de gemiddelde Nederlandse melkkoe maar liefst 36.000 liter melk in haar leven. Ze moet hiervoor hard werken; ziekte en uitputting liggen op de loer. Koeien kunnen wel twintig jaar worden, maar worden in de praktijk al rond hun zesde verjaardag uitgeput afgevoerd.