Van Dobben stopt met plofkip en misleidende claim

Wakker Dier trekt Van Dobben terug uit de Liegebeestverkiezing. De snackfabrikant gebruikt vanaf dit najaar alleen nog kippenvlees met minimaal één Beter Leven ster. Ook stopt Van Dobben in 2023 met zijn claim ‘eerlijke ingrediënten’. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “We zijn blij met deze stappen van Van Dobben, voor consumenten én voor de kippen.”

De snackfabrikant was genomineerd vanwege de claim ‘eerlijke ingrediënten’ in het logo, terwijl zijn snacks veel keurmerkloos vlees bevatten. Van Dobben heeft aan Wakker Dier laten weten dat een herziening van het logo al op de planning stond. Daarnaast stapt Van Dobben eind 2022 volledig over op kippenvlees met een ster. Op dit moment draagt ongeveer de helft van zijn kip geen keurmerk.

Geen stap voor kalfjes


Van Dobben zegt ook met zijn kalfsvlees over te willen stappen op één Beter Leven-ster, maar doet geen concrete toezegging. Wakker Dier is teleurgesteld dat de fabrikant nog geen stappen zet om het welzijn van kalfjes te verbeteren.

Nog twee kandidaten


Van Dobben is de derde kandidaat die Wakker Dier uit de verkiezing heeft teruggetrokken. Eerder pasten supermarkten Plus en Jumbo al hun jokkende teksten aan. De overgebleven kandidaten zijn de commercial ‘Boeren houden van koeien’, en de campagnetekst ‘optimaal welzijn’ van de geitensector.

De verkiezing


Met de Liegebeestverkiezing ontmaskert Wakker Dier bedrijven die consumenten voor de gek houden over dierenwelzijn. Mooie praatjes zetten consumenten op het verkeerde been en verpesten de markt voor écht diervriendelijkere producten. Met de verkiezing houdt Wakker Dier bedrijven en consumenten scherp. Op 6 september wordt de winnaar bekend gemaakt.

Stem nu op jouw favoriete kandidaat.