Vóór kerst 2022 alle supermarktkalkoen een ster

Beeld: kalkoenen in de stal

Alle kalkoen van Albert Heijn, Aldi, Boon’s Markt, DekaMarkt, Dirk, Lidl, MCD, Nettorama en Plus draagt vóór kerst 2022 minimaal één Beter Leven-ster. Bij de overige supermarkten is dat nu al zo. “Kalkoen zonder keurmerk verdwijnt straks helemaal uit het schap en dat scheelt een hoop leed,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

De negen supermarkten geven hun kalkoenvleeswaren ten minste één Beter Leven-ster. Albert Heijn en Plus doen dit ook met hun verse kalkoenproducten voor avondmaaltijden, die rond kerst vaak op tafel staan. Bij andere supermarkten heeft het hele kalkoenassortiment al een keurmerk. Eén Beter Leven-ster wordt straks dus de ondergrens voor supermarktkalkoen.

Beter Leven

Kalkoenen met een Beter Leven keurmerk krijgen meer ruimte, afleiding en een overdekte uitloop. Daarnaast groeien de dieren langzamer. Dit is belangrijk omdat snelle groei kan zorgen voor problemen aan het skelet, de spieren en het hart. Ook zijn snelgroeiende dieren vatbaarder voor ziekten.

Eén ster als ondergrens

Wakker Dier wil dat vlees, zuivel en eieren in supermarkten minimaal één Beter Leven-ster dragen. Hilhorst: “Als straks alle kalkoen in de supermarkt een ster heeft, wordt de meest dieronvriendelijke kalkoen simpelweg niet meer verkocht. En dat betekent een beter leven voor heel veel dieren. Ditzelfde willen we bereiken voor andere dierlijke producten.” Het Beter Leven keurmerk is een onafhankelijk keurmerk van de Dierenbescherming dat de grootste welzijnsproblemen aanpakt.

Beeld: tabel met een overzicht van supermarkten die hun kalkoen een beter leven geven