Wakker Dier lanceert Ontstemwijzer

Wakker Dier introduceert vandaag de Ontstemwijzer – dé stemhulp voor wie ontstemd is over de Nederlandse vee-industrie. Deze is gebaseerd op moties die de afgelopen vier jaar in de Tweede Kamer zijn behandeld. Voor zes belangrijke onderwerpen laat de wijzer zien welke politieke partijen voor en tegen de dieren stemden. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Gebruik je stem goed, want veel partijen doen bar weinig voor de dieren.”

Wakker Dier verzamelde moties over de volgende thema’s: zoönosen en de vee-industrie, omvang van de veestapel, kippen in kooien, hitteleed in schuren en weilanden, bescherming tegen stalbranden en subsidie voor vleesreclame. In de Ontstemwijzer krijgen de dertien grootste politieke partijen een score op basis van hun keuzes bij deze moties.

De rol van de politiek

Beter dierenwelzijn vereist een overheid die actiever optreedt. Veel regelgeving is zwak en vaak ontbreekt adequaat toezicht. Dit leidt onder andere tot een veel te grote veestapel, plofkippen voor de export en talrijke stalbranden waarbij jaarlijks duizenden dieren omkomen. Betere regelgeving kan daar snel een einde aan maken.

De Ontstemwijzer

Verkiezingsprogramma’s staan vaak vol beloftes, maar lang niet alle mooie ideeën worden in de praktijk gebracht. Daarom keek Wakker Dier voor de Ontstemwijzer niet naar beloftes maar naar gedrag in de afgelopen vier jaar. Want iedere partij in de Tweede Kamer kan zich bij moties voor of tegen de dieren uitspreken. Hierdoor wordt inzichtelijk wie er echt voor de dieren opkomen.

Radiocommercials

Bij de zes onderzochte onderwerpen stemden CDA, VVD, SGP en ChristenUnie het vaakst in het nadeel van de dieren. In twee radiocommercials over “kippen in kooien” en “de omvang van de veestapel” wijst Wakker Dier de kiezer op het effect van hun keuze in het stemhokje. Hilhorst: “Heb je een dierenhart, laat dan je stem horen.” De spots zijn vanaf vandaag op diverse landelijke zenders te horen.