Wakker Dier onthult stalgeheim: één op vijf koeien is kreupel

Vandaag start een nieuwe abri- en radio-campagne van Wakker Dier over kreupelheid bij melkkoeien. Een op de vijf melkkoeien ervaart pijn bij het lopen. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “De zorg voor melkkoeien schiet ernstig tekort als ruim 300.000 koeien in Nederland kreupel zijn.”

Kreupelheid is één van de grootste dierenwelzijnsproblemen bij koeien. Ze moeten iedere dag lopen van de melkmachine naar de voer- en de ligplekken. Bij koeien die kreupel zijn doet iedere stap zeer. Pijn aan klauwen (voeten) en gewrichten door ontstekingen zijn de belangrijkst oorzaak van kreupelheid.

Harde, vieze en gladde vloeren

Koeien staan gemiddeld meer dan tachtig procent van hun leven binnen op stal. Een kwart van de koeien komt helemaal nooit buiten. In de stal staan ze vaak op harde, gladde vloeren die bedekt zijn met hun eigen uitwerpselen. Ruim de helft van de koeien krijgt wonden en ontstekingen aan hun klauwen (‘voeten’).

Lage weerstand door uitmelken

Doordat koeien veel melk moeten geven is het een uitdaging voor hen om gezond te blijven. Veel dieren zijn ziek of hebben een matige tot slechte conditie. Dit leidt onder meer tot te dunne vetkussens onder hun klauwen. Ook dat zorgt ervoor dat melkkoeien eerder ontstekingen aan hun klauwen krijgen.

Mythe van de blije melkkoe

De radiospot en de abri’s zijn de eerste van een serie radio-spots en abri’s waarin Wakker Dier stalgeheimen onthult. Anne Hilhorst: “Wij willen mensen wakker schudden over het lijden van melkkoeien in de melk-industrie. De sector schept een mythe van gezonde, blije koeien in de wei die wij doorprikken.”.

Zuivel is niet zo zuiver als we denken

Wakker Dier startte deze zomer een campagne om mensen voor te lichten over het koeienleed achter de melk-industrie. De gemiddelde melkkoe geeft 36.000 liter melk in haar leven. Daarvoor moet ze hard werken onder vaak slechte stal-omstandigheden. Veel dieren zijn ziek, of de uitputting nabij. Wakker Dier wil dat alle melk gaat voldoen aan minstens één ster van het Beter Leven Keurmerk of Nederlands biologisch. Met als doel het leven van melkkoeien in de melkindustrie te verbeteren.