Wakker Dier waarschuwt voor falende inspecties NVWA

De beoordeling van het klimaat in varkensstallen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is ontoereikend. Dat blijkt uit een analyse van Wakker Dier van 23 gewobde NVWA-verslagen. De inspectiedienst grijpt nauwelijks in bij ernstige signalen waaronder extreem hoge ammoniakconcentraties. “Te veel varkens lijden aan pijnlijke borstvliesontstekingen. Het is aan de handhavers om hier iets aan te doen,” aldus Wakker Dier.

Gezondheidsproblemen

Bij ruim één op de drie door de NVWA bezochte stallen bleek iets mis te zijn met het stalklimaat. Een slecht stalklimaat verhoogt het risico op pijnlijke longaandoeningen; het meest voorkomende gezondheidsprobleem bij varkens. Slachtgegevens laten zien dat zeventien procent van de varkens te maken krijgt met borstvliesontsteking. En zo’n vijf procent met longontsteking.

Rode ogen

Bij 74 procent van de varkensbedrijven sloeg de ammoniakconcentratie in de stallucht veel te hoog uit. Ook had bijna veertig procent van de bedrijven ten minste één hok met zowel een te hoge ammoniakwaarde als zichtbare afwijkingen bij de dieren, zoals rode ogen. Samen duiden ze op een slecht stalklimaat. Ondanks deze alarmbellen, deelde de NVWA slechts één officiële waarschuwing uit.

Brandbrief

De NVWA spreekt van een ‘vermoeden van slecht stalklimaat’ wanneer in meerdere hokken iets niet in orde blijkt. Wakker Dier wil dat deze richtlijn wordt aangepast. Vorige week waarschuwde ze in een brandbrief aan minister Schouten (Landbouw) dat als de NVWA zo doorgaat, er miljoenen varkens in ongezonde lucht blijven leven. “Het kan niet zo zijn dat de NVWA een groep varkens in een schadelijk klimaat laat zitten, omdat de buurvarkens wél in een acceptabel klimaat leven,” aldus Wakker Dier.