Wakker Dier wil verbod op ongeschikt afleidingsmateriaal

beeld 1 ster vleesvarkens

Wakker Dier vraagt in een brief aan de minister van Landbouw om ‘varkensballen’ te verbieden. Ze zijn bedoeld als afleidingsmateriaal en hangen aan een ketting in de meeste varkensstallen. Uit een nieuwe publicatie van Wageningen University & Research (WUR) blijkt echter dat de ballen hier helemaal niet geschikt voor zijn.

Om tegemoet te komen aan de natuurlijke behoefte van varkens om te wroeten en te bijten, is afleidingsmateriaal in varkensstallen verplicht. Volgens de WUR-publicatie kunnen varkens niet bijten op de varkensbal en is het daarom ongeschikt als afleidingsmateriaal, terwijl het daar wel veelvuldig voor wordt gebruikt.

Slecht afleidingsmateriaal

In de publicatie staat verder dat een ketting zonder bal beter werkt. Die werd tot elf jaar geleden vrijwel overal gebruikt. In 2007 verbood de overheid het gebruik van alleen een ketting, omdat het de varkens onvoldoende afleiding zou bieden. Boeren moesten met iets beters komen. De overheid heeft echter nooit goed onderzoek gedaan naar wat goed afleidingsmateriaal is of daar concrete eisen voor gesteld.

Geen verbetering

Dat leidde er toe dat de meeste boeren overstapten op de goedkope varkensballen, terwijl al wel vermoed werd dat die niet werken. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “De afgelopen elf jaar hebben miljoenen varkens een slechter leven gehad door een fout van de overheid. Die accepteerde de varkensbal zonder er enig onderzoek naar te doen.”

Staartbijten

In de kale stallen van de vee-industrie is er weinig te doen voor varkens. “Terwijl een varken juist graag ergens op wil bijten”, aldus Hilhorst. Om te voorkomen dat varkens aan elkaars staart bijten, wordt die er afgeknipt. “Daarom is goed afleidingsmateriaal zo belangrijk. Het kan een hoop leed bij varkens verminderen”, aldus Hilhorst.