WUR-rapport: voetzweren grootse welzijnsprobleem bij plofkip

Het leed van de plofkip is nog altijd groot. Ondanks strengere wetgeving lijdt 15 tot 20 procent van de dieren aan pijnlijke voetzweren. Dat blijkt uit een rapport van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier. “Dit bewijst dat de ellende voor de plofkip nog lang niet voorbij is,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Vaak, lang en ernstige pijn

Jaarlijks lijden zo’n 50 miljoen plofkippen aan voetzweren. Deze aandoening scoort het hoogst in de ongerief-analyse van de WUR. Dit komt doordat voetzweren veel pijn veroorzaken en dieren er langdurig en vaak last van hebben. Volgens de onderzoekers komen voetzweren minder vaak voor dan zeven jaar geleden, maar blijft dit het grootste welzijnsprobleem.

Uitwerpselen

Voetzweren ontstaan voornamelijk doordat de dieren zijn doorgefokt en een leven lang in hun eigen, zure uitwerpselen moeten staan. Bovendien blijft de vloer vaak nat, wat bijdraagt aan het ontstaan van zweren. Door de grote hoeveelheid kippen in de stal kan de ondergrond namelijk niet goed drogen.

Kreupelheid

Ook kreupelheid die voortkomt uit pijnlijke pootproblemen is een groot welzijnsprobleem. Verder is het overgrote deel (95 procent) van de plofkippen gefrustreerd door een gebrek aan afleiding en ruimte. “En dan te bedenken dat fastfoodketens en horeca ongegeneerd doorgaan met plofkip serveren, dat maakt het helemaal triest,” stelt Hilhorst.

Minder kippen, minder zweren

Bij kippen met een welzijnskeurmerk en de tussenkip (een kip met een beter leven dan een plofkip, maar slechter leven dan een kip met één Beter Leven-ster) komen voetzweren aanzienlijk minder vaak voor, zo blijkt uit het rapport. Deze dieren hebben betere genen en er leven minder kippen per vierkante meter in de stal. Het effect is het sterkst voor kippen met één Beter Leven-ster. Zij hebben zelden voetzweren.

Opdrachtgever

Het WUR-rapport onderzoekt alle welzijnsproblemen bij vleeskuikens in Nederland. Een vergelijkbaar onderzoek werd voor het laatst uitgevoerd in 2011. Toen gefinancierd door de overheid, nu door Wakker Dier. “Het verbaast ons dat de overheid het welzijn van honderden miljoenen kippen niet meer in kaart wil brengen. Terwijl deze dieren een vreselijk leven lijden. Ze sluit haar ogen voor dit leed,” aldus Hilhorst.