• stem van de vergeten dieren in de Nederlandse vee-industrie
  • plofkip visual

Stop de plofkip!

De plofkip is ontstaan door jarenlang doorfokken op steeds goedkoper vlees. In 6 weken tijd wordt een kuikentje van 50 gram vetgemest tot een vleeshomp van ruim 2 kilo. Plofkip is verkrijgbaar in bijna alle winkels. Wij willen dat hier een einde aan komt.

  • KFC serveert plofkip. Lees meer over onze actie tegen KFC.
  • Help mee en spreek jouw favoriete restaurant aan als ze plofkip serveren!
  • Lees alles over onze actie tegen plofkip bij McDonald's.
  • Bekijk hier wie al plofkipvrij is en wie niet.
  • Wil je weten of jouw supermarkt nog plofkip verkoopt? Kijk dan hier.
  • Plofkip, kip met een keurmerk... Hier leggen we de verschillen uit.

Actie tegen plofkip bij KFC

Op dit moment zijn we op metrostations te zien met onze nieuwe commercial. Daarmee waarschuwen we consumenten voor de plofkip in de buckets van KFC. Lees alles over de campagne tegen plofkip bij KFC.

Het leed van de plofkip

Plofkip is het meest gehouden dier in Nederland. Volgens wetenschappers is het welzijn van deze dieren beneden de maat (EFSA 2010, WUR 2011). Daarom voert Wakker Dier campagne om een einde te maken aan de verkoop van vlees van ‘plofkippen’.

De snelle groei van de kippen zorgt voor veel welzijnsproblemen. Daar komt bij dat de dieren met 18 tot 20 anderen op een vierkante meter in een dichte stal wonen. Meer weten over het leven en leed van de plofkip? Bekijk dan onze pagina over vleeskuikens.

De campagne ‘stop de plofkip’

Wakker Dier voert sinds 2012 campagne tegen de plofkip. Wakker Dier wil dat A-merken en supermarkten plofkip vervangen door kip met minimaal 1 ster van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Deze kippen zijn gezonder, hebben meer ruimte en groeien langzamer. Ook hebben ze frisse lucht in een overdekte uitloop naar buiten.

Al veel succes geboekt

Wakker Dier spreekt bedrijven die plofkip blijven gebruiken of verkopen publiekelijk aan. Aanbieders die omschakelen zetten wij in het zonnetje. Veel A-merken, cateraars en ziekenhuizen hebben al toegezegd te stoppen met plofkip, zoals Unilever, Struik en alle merken babyvoeding. Kijk hier wie er omschakelt en wie er achterblijft.

2016: doorbraak bij supermarkten

Begin 2016 is er een doorbraak in supermarktenland. De drie grootste supermarkten stappen begin 2016 van de plofkip af, en veel anderen volgen later dat jaar. Zij kiezen helaas nog niet voor kip met een Beter Leven ster, maar voor een goedkopere kip die qua welzijn tussen de plofkip en kip met een ster in zit. De minimum normen voor deze kip zijn vastgelegd in de normen van de 'Kip van Morgen', maar gelukkig doen sommige supermarkten hier nog een schepje bovenop. Lees hier meer over de keuze van supermarkten.

Wakker Dier gaat door

Wakker Dier gaat door met campagne voeren totdat alle kippen die in Nederland verkocht worden, minimaal 1 Beter Leven ster dragen. 

 

nieuws over de plofkip

23 jun 2016 Weer een brand

Vannacht ging er weer een stal in vlammen op. 40.000 kippen werden slachtoffer. 2016 is nu al een erger jaar dan 2013 en 2014 en we zijn nog niet eens op de helft. Lees meer

video's over plofkip

radiospots over plofkip

  • Raar! Plofkip in restaurants (2016)
  • Plofkip kan echt niet meer - geheim!
  • Plofkip kan echt niet meer - blamage!

Laatste update: april 2016.

wat kun jij doen?