• stem van de vergeten dieren in de Nederlandse vee-industrie
  • plofkip visual

Stop de plofkip!

De plofkip is ontstaan door jarenlang doorfokken op steeds goedkoper vlees. In zes weken tijd wordt een kuikentje van 50 gram vetgemest tot een vleeshomp van ruim twee kilo. Hoewel steeds minder supermarkten plofkip verkopen, is Nederland nog lang niet plofkipvrij. Wij gaan door met onze campagne totdat heel Nederland gestopt is met dit dierenleed.

  • Lees alles over onze actie tegen plofkip bij McDonald's.
  • KFC serveert plofkip. Lees meer over onze actie tegen KFC.
  • Bekijk hier wie al plofkipvrij is en wie niet.
  • Wil je weten of jouw supermarkt nog plofkip verkoopt? Kijk dan hier.
  • Plofkip, kip met een keurmerk... Hier leggen we de verschillen uit.

Het leed van de plofkip

Plofkip is het meest gehouden dier in Nederland. Volgens wetenschappers is het welzijn van deze dieren beneden de maat (EFSA 2010, WUR 2011). Daarom voert Wakker Dier campagne om een einde te maken aan de verkoop van vlees van ‘plofkippen’.

De snelle groei van de kippen zorgt voor veel welzijnsproblemen. Daar komt bij dat de dieren met 18 tot 20 anderen op een vierkante meter in een dichte stal wonen. Meer weten over het leven en leed van de plofkip? Bekijk dan onze pagina over vleeskuikens.

De campagne ‘stop de plofkip’

Wakker Dier voert sinds 2012 campagne tegen de plofkip. Wakker Dier wil dat A-merken en supermarkten plofkip vervangen door kip met minimaal één ster van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Deze kippen zijn gezonder, hebben meer ruimte en groeien langzamer. Ook hebben ze frisse lucht in een overdekte uitloop naar buiten.

Al veel succes geboekt

Wakker Dier spreekt bedrijven die plofkip blijven gebruiken of verkopen publiekelijk aan. Aanbieders die omschakelen zetten wij in het zonnetje. Veel A-merken, cateraars en ziekenhuizen hebben al toegezegd te stoppen met plofkip, zoals Unilever, Struik en alle merken babyvoeding. Kijk hier wie er omschakelt en wie er achterblijft.

2016: doorbraak bij supermarkten

Begin 2016 is er een doorbraak in supermarktenland. De twee grootste supermarkten stappen begin 2016 van de plofkip af, en veel anderen volgen later dat jaar. Zij kiezen helaas nog niet voor kip met een Beter Leven ster, maar voor een goedkopere kip die qua welzijn tussen de plofkip en kip met een ster in zit. De minimum normen voor deze kip zijn vastgelegd in de normen van de 'Kip van Morgen', maar gelukkig doen sommige supermarkten hier nog een schepje bovenop. Lees hier meer over de keuze van supermarkten.

Wakker Dier gaat door

Wakker Dier gaat door met campagne voeren totdat alle kippen die in Nederland verkocht worden, minimaal 1 Beter Leven ster dragen. 

 

nieuws over de plofkip

12 jul 2017 De overheid grijpt niet in bij kuikensterfte

Jonge kuikentjes krijgen vaak lang geen eten nadat ze uit het ei komen. Er gaan hierdoor meer kuikentjes dood. De overheid heeft besloten om niet in te grijpen en Wakker Dier gaat daarom in beroep. Lees meer

14 jun 2017 Wakker Dier deelt Happy Chicken Deals uit in Nieuwegein

Vanmiddag kunnen kinderen een plofkipvrij Happy Chicken Deal ophalen bij de foodtruck van Wakker Dier. McDonald's stopt nog steeds plofkip in haar Happy Meal met kipnuggets, dus wij willen kinderen een alternatief bieden zónder dierenleed. Lees meer.

 

video's over plofkip

radiospots over plofkip

  • Plofkipjes bij de McDonald's (2016)
  • Raar! Plofkip in restaurants (2016)
  • Plofkip kan echt niet meer - geheim!

Laatste update: januari 2017.

wat kun jij doen?