ganzen

maak een einde aan foie gras

Beeld ganzen in de vee-industrie

De Nederlandse vee-industrie telt geen ganzen. Wel importeren we jaarlijks tienduizenden kilo’s foie gras van ganzen en eenden uit het buitenland. Foie gras is niet het enige product waarvoor de dieren een miserabel leven leiden. Want in Oost-Europa en Azië worden ganzen levend geplukt voor dons. Dit moet stoppen.

  • 539.788

    kilo foie gras importeerde Nederland in 2017

  • 90%

    van de wereldproductie foie gras komt uit de EU

Ganzen uit het buitenland

In Nederland worden ganzen niet op grote schaal gehouden. Wel importeren we vervette ganzenlever uit andere landen: foie gras d’oie. Naast foie gras van ganzen, importeren we ook foie gras van vervette eendenlevers: foie gras de canard.

Zo’n driekwart van de Europese foie gras productie komt uit Frankrijk. Ook Hongarije, Bulgarije, Spanje en België produceren foie gras. In 2017 heeft Nederland ongeveer 539.788 kilo foie gras geïmporteerd.

Wat is foie gras?

Foie gras is de vervette lever van ganzen of eenden. Het is een beschermde naam, op grond van nationale en Europese vorderingen. Een vervette ganzenlever is pas foie gras bij een gewicht van minimaal vierhonderd gram. Dat is zes tot tien keer zo zwaar als een gewone ganzenlever. Om dit absurde gewicht te bereiken, worden miljoenen ganzen onder dwang gevoederd.

sluit je aan

Meld je aan voor onze e-mailnieuwsbrief met nieuws, acties, successen en tips. Je kunt je in iedere mail weer afmelden.

Foute boel

Dwangvoeding begint in de laatste twee tot drie weken voor de slacht. De ganzen krijgen een lange stalen of rubberen buis in de strot geduwd. Hierdoor wordt bij eenden twee keer per dag een vette maïspap rechtstreeks in de slokdarm gepompt. Bij ganzen is dit drie tot wel zes keer per dag. Dit veroorzaakt niet alleen angst, pijn en hijgen: de dieren lopen ook het risico op een slokdarmperforatie. Het vele en vette voer veroorzaakt bovendien een vervette lever, foie gras dus. De lever zwelt op, functioneert niet meer goed en drukt de poten in zo’n positie dat lopen moeilijk is. Het sterftecijfer stijgt bij eenden met een factor tien à twintig.

Wat wil Wakker Dier verbeteren?

  • Einde aan import en verkoop van foie gras in Nederland.

Diervriendelijke foie gras bestaat niet

Restaurants die zogenaamd diervriendelijke foie gras serveren? Dat is bijna altijd onzin. Er zijn maar enkele kleine boeren in de wereld die dat maken. Verder is foie gras altijd het resultaat van dwangvoeding. In de Franse wet is dit zelfs vastgelegd. Hooguit gebeurt het voeren met een rubberen in plaats van stalen buis. Of wordt er geen pneumatische pomp gebruikt. Hoe dan ook: de eend of gans heeft gegarandeerd de laatste weken van zijn leven een buis in de strot gekregen. Geen prettig einde.

help de dieren in de vee-industrie

Dieren zoals ganzen hebben een vreselijk leven in de vee-industrie. Help jij mee hier een einde aan te maken?