Een vleeskalf is moederziel alleen

In de natuur blijft een kalf zes tot twaalf maanden bij zijn moeder. In de vee-industrie gaat het anders: daar wordt het kalf meestal direct na de geboorte weggehaald. Zijn allereerste weken brengt hij moederziel alleen door. Na een paar weken belandt hij met vier tot acht andere kalfjes in een kleine box. Daar heeft hij 1,8 vierkante meter voor zichzelf. De vloer van de box is vaak hard en kaal. En de deur? Altijd gesloten.

Sluit je aan

Meld je aan voor onze e-mails, zodat we je op de hoogte houden van wat jij kunt doen voor de dieren in de vee-industrie. We sturen je maximaal 1 tot 2 mails per maand.

Veel kalveren = veel virussen

Omdat er een heleboel kalfjes van een heleboel boerderijen in één stal staan, zijn er ook een heleboel bacteriën en virussen aanwezig. De kalfjes zijn jong en daarom erg kwetsbaar. Een luchtweginfectie of diarree is zo opgelopen. Het antibioticagebruik is dan ook erg hoog.

Blank kalfsvlees

Meer dan de helft van de vleeskalfjes in Nederland krijgt een speciaal dieet met weinig ijzer. Ze krijgen dan bloedarmoede waardoor het vlees licht roze is: blank kalfsvlees. Dit onnatuurlijke dieet veroorzaakt maag- en darmaandoeningen. De meeste Nederlandse supermarkten verkopen blank kalfsvlees met één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming. Deze kalfjes hebben geen ernstige bloedarmoede, maar ook zij krijgen ongezond weinig ijzer in hun eten.

Wat wil Wakker Dier verbeteren?

  • Moederzorg voor alle kalfjes.
  • Een einde aan blank kalfsvlees.
  • Veel stro, veel ruimte en veel gras.
  • En geen internationale veetransporten