Een vleeskalf is moederziel alleen

In de natuur blijft een kalf zes tot twaalf maanden bij zijn moeder. In de vee-industrie gaat het anders: daar wordt het kalf meestal direct na de geboorte weggehaald. Zijn allereerste weken brengt hij moederziel alleen door. Na een paar weken belandt hij met vier tot acht andere kalfjes in een kleine box. Daar heeft hij 1,8 vierkante meter voor zichzelf. De vloer van de box is vaak hard en kaal. En de deur? Altijd gesloten.

Sluit je aan

Meld je aan voor onze e-mails, zodat we je op de hoogte houden van wat jij kunt doen voor de dieren in de vee-industrie. We sturen je maximaal 1 tot 2 mails per maand.

Veel kalveren = veel virussen

Omdat er een heleboel kalfjes van een heleboel boerderijen in één stal staan, zijn er ook een heleboel bacteriën en virussen aanwezig. De kalfjes zijn jong en daarom erg kwetsbaar. Een luchtweginfectie of diarree is zo opgelopen. Het antibioticagebruik is dan ook erg hoog.

Blank kalfsvlees? Bloed aan je handen

Meer dan de helft van de vleeskalfjes in Nederland krijgt een speciaal dieet om kalfsvlees te produceren dat niet meer rood doorbloed is. Omdat dit dieet maag- en darmaandoeningen veroorzaakt, is blank kalfsvlees in Nederlandse supermarkten niet meer verkrijgbaar. Dit zegt natuurlijk niks over de kalfjes die geëxporteerd worden naar de rest van Europa.

Wat wil Wakker Dier verbeteren?

  • Met moederzorg voor alle kalfjes.
  • Veel stro, veel ruimte en veel gras.
  • En zonder internationale veetransporten