Een vleeskalf is moederziel alleen

In de natuur blijft een kalf zes tot twaalf maanden bij zijn moeder. In de vee-industrie gaat het anders: daar wordt het kalf meestal direct na de geboorte weggehaald. Zijn allereerste weken brengt hij moederziel alleen door. Na een paar weken belandt hij met vier tot acht andere kalfjes in een kleine box. Daar heeft hij 1,8 vierkante meter voor zichzelf. De vloer van de box is te hard om lekker te liggen en te glad om te spelen. En de deur? Altijd gesloten.

Sluit je aan

Meld je aan voor onze e-mails, zodat we je op de hoogte houden van wat jij kunt doen voor de dieren in de vee-industrie. We sturen je maximaal 1 tot 2 mails per maand.

Veel kalveren = veel virussen

Omdat er een heleboel kalfjes van een heleboel boerderijen in één stal staan, zijn er ook een heleboel bacteriën en virussen aanwezig. De kalfjes zijn jong en daarom erg kwetsbaar. Een luchtweginfectie of diarree is zo opgelopen. De helft van de kalfjes heeft problemen met zijn of haar luchtwegen. Het antibioticagebruik is dan ook erg hoog.

Gesleep met kleintjes

We mesten niet alleen de kalfjes af van onze melkkoeien, maar ook van melkkoeien uit Ierland, Duitsland of zelfs Litouwen. De sector import de dieren om ze hier in een stal te stoppen. De reis is verschrikkelijk voor de zeer jonge dieren en duurt meestal tussen de twaalf en achtenveertig uur. De meesten kalfjes zijn dan pas veertien dagen oud.

Blank kalfsvlees

Twee derde van de vleeskalfjes in Nederland krijgt een speciaal dieet met weinig ijzer en vezel. Ze krijgen dan lichte bloedarmoede waardoor het vlees lichtroze is: blank kalfsvlees. Dit onnatuurlijke dieet veroorzaakt maag- en darmaandoeningen. De meeste Nederlandse supermarkten verkopen blank kalfsvlees met één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming. Deze kalfjes hebben geen ernstige bloedarmoede, maar ook zij krijgen ongezond weinig ijzer in hun eten.

Wat wil Wakker Dier verbeteren?

  • Moederzorg voor alle kalfjes.
  • Een einde aan blank kalfsvlees.
  • Veel stro, veel ruimte en veel gras.
  • Geen internationale veetransporten